четвер, 06 січня 2022 20:58

Без України: у РФ завершилися переговори нормандських радників Франції та ФРН

Без України: у РФ завершилися переговори нормандських радників Франції та ФРН
Єнс Плетнер, Дмитро Козак та Еммануель Бонн зустрілися в музеї-садибі "Архангельське". Фото: Григорій Сисоєв / "ТАСС"

Росія готова провести у "нормандському форматі" наступні перемовини з Україною щодо Донбасу.

Політичні радники лідерів "нормандської четвірки" не обговорюють створення паралельних форматів, заявив заступник голови адміністрації президента РФ, куратор Донбасу з Кремля Дмитро Козак, пише "РИА Новости".

"Паралельні формати переговорів створювати шкідливо, це дезорганізує процес переговорів. У різних форматах можуть виникати різні відтінки, аспекти домовленостей, які потім усіма сторонами можуть по-різному інтерпретуватися. Тому не обговорюється, що будуть якісь паралельні формати і одні й ті ж питання будуть вирішувати з представниками Франції чи Німеччини без української сторони", - заявив Козак.

Перемовини між Козаком та зовнішньополітичними радниками Німеччини та Франції тривали у Підмосков'ї 4,5 год.

"Обговорили цілу низку практичних кроків щодо реалізації Мінських угод, домовилися про плани щодо подальших контактів, зокрема за участю вже українського керівництва", - сказав Козак журналістам.

Перед візитом до Росії 5 січня зовнішньополітичний радник канцлера ФРН Єнс Плетнер та дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонн провели телефонні перемовини з головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком, щоб скоординувати дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак назвав Путіна "лідером" і розповів про контакти із Кремлем

Президент Володимир Зеленський вважає можливими перемовини з Росією щодо Донбасу не лише у "нормандському форматі". Він наголосив, що Україна лишається відданою продовженню переговорів у форматі "нормандської четвірки". Утім, Зеленський не бачить потреби проводити нормандський саміт просто заради зустрічі й чекає на розв'язання лідерами накопичених питань. Наприклад, відкриття КПВВ на адмінлінії з Донбасом. Також Зеленський визнав, що ефективності "нормандського формату" зараз немає.

Зараз ви читаєте новину «Без України: у РФ завершилися переговори нормандських радників Франції та ФРН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути