понеділок, 08 вересня 2008 13:29

Німеччина не змінювала позицію щодо перспектив України у НАТО

Новий посол Німеччини в Україні Ханс-Юрген Хаймзет заявляє, що Німеччина не змінила свою позицію щодо вступу України до НАТО.

Про це він сказав в інтерв"ю газеті "Сегодня", відповідаючи на питання про те, чи є заява канцлера Німеччини Ангели Меркель, що Україна стане членом НАТО, "корінною зміною позиції Німеччини".

"Німеччина свою позицію не змінила. Ті рішення, які були ухвалені у Бухаресті на самміті НАТО, залишаються в силі. Україна стане членом НАТО, якщо в неї буде таке бажання", - сказав посол Німеччини.

"Я не хотів би давати оцінки внутрішньополітичній ситуації в Україні, але без усяких сумнівів, один із ключів до просування України в євроатлантичні структури лежить і в Києві. Відсутність консенсусу в українських політичних колах, про яку пишуть західні ЗМІ, безумовно, на користь цьому просуванню не йде", - підкреслив Хаймзет.

"Ідеться про те, щоб ті політичні сили, які бажають євроатлантичної інтеграції нарешті почали діяти згуртовано. Раніше такі сигнали виходили від президента, уряду і спікера ВР", - відзначив він.

На запитання, чи має вступу в НАТО передувати референдум, Хаймзет зазначив: "Найпізніший час проведення референдуму – перед самим вступом у НАТО. Я вважаю референдум доцільним, але саме рішення про референдум має прийматися в Україні. Таке важливе рішення має поділяти населення і більшість керівних сил країни".

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо в Україні буде досягнутий протилежний національний консенсус – із курсом на нейтралітет або на зближення з Росією, посол сказав: "Ми хочемо бачити Україну демократичною, процвітаючою, стабільною частиною Європи".

"Останні події у Верховній Раді дійсно викликали певне занепокоєння. У Євросоюзі є як члени НАТО, так і не члени НАТО. Мені здається, найважливіше – це правильна політична орієнтація. Якби Україна визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії, це повело б Україну в неправильному напрямку. Це несумісне з позицією Євросоюзу", - додав він.

На запитання: "А якби парламент підтримав Грузію?" – посол відповів: "Там звучали і більш зважені заяви, однак жодна з них не була ухвалена. Нас не бентежить те, що не було ухвалено жодного рішення щодо російсько-грузинського конфлікту. Позиції прем"єра і президента були зрозумілі, цього достатньо".

На запитання, чи можливе, на його думку, продовження німецько-російських газових проектів в умовах "охолодження" відносин між ЄС і РФ, у тому числі і проектів із будівництва газопроводів в обхід України, Хаймзет відповів: "Україна ж свою економічну співпрацю з Росією не зупиняє... На зустрічі в минулий понеділок глави країн ЄС послали убік Москви чіткий сигнал. Усе залежить від того, наскільки успішно буде виконуватися угода про припинення конфлікту на Кавказі".

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина не змінювала позицію щодо перспектив України у НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути