Ексклюзиви
середа, 11 серпня 2010 13:16

Ніхто не думав, як би уморити голодом українську націю - Солдатенко

Ніхто не думав, як би уморити голодом українську націю - Солдатенко

Новий глава Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Валерій Солдатенко вважає, що Голодомор 1930-х років не був етноцидом українського народу, і закликає не використовувати ці трагічні події для політичних маніпуляцій.

"Голод не був етноцидом українського народу. Ніхто, сидячи на троні, не приймав рішення про те, "як би мені уморити голодом українську націю". Так не буває, історія - це переплетення об'єктивних і суб'єктивних моментів", - заявив він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому в середу.

"У нас, в сучасній Україні, на певному етапі становлення держави виникла спокуса сказати, що у нас погані сусіди, які нас узяли, покарали, голодом морили. Це ствердження не підтверджене документально. Просто Україна - жертва, давайте поплачемо всі разом", - додав Солдатенко.

Історик зазначив, що зайнявся проблемою Голодомору ще в 1989 році, "набагато раніше за багатьох". Він готував для ЦК Компартії України постанову про голод 1932-1933 років і публікації пов'язаних з ним архівних документів.

"Голодомор - це трагедія, результат злочинної діяльності Сталіна і його оточення: Молотова, Кагановича, Косіора, Чубаря", - підкреслив він.

При цьому він заявив, що не виправдовує злочинні методи колективізації і методи хлібозаготівель, які призвели до таких наслідків.

"Але треба враховувати, в якому геополітичному положенні знаходилася країна у той час, які процеси з неминучістю вели до нової світової війни", - констатував учений.

Солдатенко повідомив, що УІНП запланував в 2010 році заходи, в яких передбачається широка участь громадян країни, зокрема державних діячів. Програма була розроблена ще до його приходу до інституту, і учений висловив надію, що вона буде виконана.

"Обійти тему голоду 1932-1933 років неможливо - настільки вона важлива, серйозна, і до неї треба ставитись трепетно", - зробив акцент глава інституту.

"З іншого боку, не можна використовувати такі події для політичних маніпуляцій, які призводять до справжньої істерії", - підсумував Солдатенко.

У цьому ж інтерв'ю глава УІНП назвав великою помилкою присвоєння звання Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто не думав, як би уморити голодом українську націю - Солдатенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути