середа, 11 серпня 2010 09:57

Людина, яка воювала проти СРСР, не може бути героєм України - голова Інституту пам"яті

Людина, яка воювала проти СРСР, не може бути героєм України - голова Інституту  пам"яті

Голова інституту національної пам'яті Валерій Солдатенко називає великою помилкою присвоєння звання Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант Україна".

"Я вважаю, що це була велика помилка - цього не варто було робити, тому що людина, яка носила військове звання держави-агресора, яка воювала не лише проти Радянського Союзу, але й проти половини Європи, не може бути героєм України. Шухевич носив звання офіцера вермахту ", - заявив глава УІНП.

Солдатенко називає дане рішення проявом вседозволеності.

"Присвоєння ж йому найвищого звання Героя - це з розряду вседозволеності, мовляв, ось ми що хочемо, те й робимо. Але ніяких наукових підстав присуджувати звання не було. У наукових, академічних колах це рішення вважали необгрунтованим. Цим рішенням переслідувалися політичні цілі, але аж ніяк не наукові. Присвоєння звання Героя Бандері та Шухевичу далеко не кращим чином характеризує українську політику і політиків ", - підкреслив історик.

За його словами, у розпоряджені інституту є документи, які дають підстави для перегляду оцінок діяльності ОУН-УПА.

Нагадаємо, що екс-президент Віктор Ющенко підписав укази про присвоєння Роману Шухевичу та Степану Бандері звання Героїв України. Суд визнав указ про геройське звання Бандери незаконним. Таке рішення прийняли і щодо Романа Шухевича.

Як відомо, попередник Солдатенка, екс-глава Інституту національної пам'яті Ігор Юхновський не давав однозначної оцінки постаті Степана Бандери, однак схвалював присвоєння йому звання Героя України.

В одному з коментарів у пресі він заявляв, що, на його погляд, варто було це зробити, але краще було робити це на ювілей – сторіччя від його народження.

Зараз ви читаєте новину «Людина, яка воювала проти СРСР, не може бути героєм України - голова Інституту пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3964

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути