Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2021 11:46

Ніхто не аплодує: як минули два роки президентства Зеленського
5

два роки тому Зеленський переміг на президентських виборах
Фото: ua.korrespondent.net
два роки тому Зеленський переміг на президентських виборах
два роки тому Зеленський переміг на президентських виборах
два роки тому Зеленський переміг на президентських виборах
два роки тому Зеленський переміг на президентських виборах

21 квітня 2019 року Володимир Зеленський переміг у президентських виборах. За кілька хвилин після закриття виборчих дільниць медіа повідомили про результати національного екзитполу, за яким він перемагає в другому турі виборів із результатом 72,7% голосів. Чинний президент України Петро Порошенко набрав лише 25,3% голосів.

Дані екзитполу через два дні підтвердила Центральна виборча комісія: за кандидата у президенти проголосувало 73,22% виборців, за чинного президента - 24,45%. Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в другому турі склала 62,06%.

"Президентство - це не зовсім роль, яку ти граєш на сцені, бо там через півтори години ти вклонився, і люди аплодують стоячи. А тут ця "вистава" не закінчується, ніхто не аплодує, і квіти навряд чи тобі принесуть. У будь-якому разі це дуже складна "сцена", - говорить Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню Le Figaro.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запропонував Путіну зустрітися "в будь-якій точці Донбасу"

Минуло два роки, під час яких відбулися зміни. Комітет виборців України проаналізували виконання "стадіонних обіцянок" Зеленського, озвучених ним під час дебатів на НСК "Олімпійський" 19 квітня 2019 року.

За оцінкою КВУ більшість того, що обіцяв Зеленський, не виконано. Зокрема, не реалізовані принципові обіцянки щодо проведення деолігархізації, зростання добробуту населення, реалізації медичної та інших реформ. Також не виконані заяви щодо припинення війни. Натомість є певний прогрес у галузі будівництва доріг, а також ухвалені закони про імпічмент президента та скасування депутатської недоторканності.

"Станом на сьогодні Володимиру Зеленському не вдалося виконати головні обіцянки щодо закінчення в Україні війни та зростання добробуту громадян. Натомість косметичні рішення щодо проведення реформ не дали необхідного результату. Зеленський не реалізував ті революційні кроки у зміні політичної системи, які він обіцяв як кандидат у президенти України, зберігши поточний статус-кво в основних сферах", – про це заявив голова КВУ Олексій Кошель.

За час президентства в Зеленського неодноразово були конфлікти з представниками добровольчих організацій та учасниками війни. Зокрема, щодо справ Стерненка, Шеремета, протестів під Офісом Президента, акцій протестів "Ні капітуляції" тощо.

За два роки в Україні зафіксовано економічний спад. За даними Мінекономіки 2020 року реальний ВВП України скоротився на 4,2%. Зафіксовано падіння обсягів промислового виробництва й сільського господарства, а також ріст інфляції. Економічний спад також фіксували в період до початку пандемії, що стало однією з причин відставки уряду Гончарука.

Проблеми, визначені Володимиром Зеленським, є актуальними й зараз. Наприклад, 64% громадян заявляють, що вони скоріше не задоволені медичною реформою в Україні. Для 41% українців найбільшою проблемою є зростання цін на ліки, якими вони найчастіше лікуються. Ситуація загострилася на тлі пандемії коронавірусу, яка продемонструвала слабкість медичної системи України.

Будівництво доріг стало одним із пріоритетів роботи Зеленського. У рамках програми "Велике будівництво" 2020 року збудували й відремонтували понад 4 тис. км доріг державного значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 скандалів, які трапилися за два роки президентства Зеленського

Верховна Рада ухвалила закони щодо зняття депутатської недоторканності та про імпічмент президента. Закон про відкликання депутата не ухвалили.

Тема політичної корупції, зокрема в оточенні президента, неодноразово підіймалася в ЗМІ. Наприклад, щодо справи брата голови Офісу Президента Єрмака, доплат у конвертах для народних депутатів, лобіювання депутатами "Слуги Народу" інтересів фінансово-промислових груп. Відкрили кримінальні провадження, тривають розслідування.

Одна з основних невиконаних обіцянок Зеленського стосується початку в Україні процесу деолігархізації. Попри низку заяв, принципово важливих дій у цьому напрямі влада не зробила. Як зазначають ЗМІ, олігархи й досі суттєво впливають на українську політику. Також не відбулося гучних корупційних ув'язнень, які б стосувалися попередньої влади та які обіцяв забезпечити президент.

Також Зеленському не вдалося домогтися припинення війни дипломатичним шляхом. 2020 року бойові втрати української армії, за даними Генштабу, склали 49 вбитих і понад 330 поранених. Ситуація загострилася 2021-го внаслідок активізації російської агресії.

Президент України Володимир Зеленський утворив конкурсну комісію для відбору кандидатур на посади суддів Конституційного суду за квотою глави держави.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто не аплодує: як минули два роки президентства Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути