вівторок, 03 листопада 2020 11:41

Неможливо отримати гарантії за Будапештським меморандумом - посол Німеччини

Неможливо отримати гарантії за Будапештським меморандумом - посол Німеччини
Анка Фельдгузен. Фото: facebook.com/deutschebotschaftkiew

Будапештський меморандум є політичною декларацією, тому отримати реальні гарантії за цим документом нині практично неможливо. Про це сказала пані посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен інформагентству "Інтерфакс-Україна".

"Будапештський меморандум - це політична декларація і не більше, це не міжнародний договір. Я пам'ятаю, коли 2014 року вперше йшлося про Будапештський меморандум, мені телефонували з Німеччини та запитували: що це? Я була в Україні, коли його підписали 1994 рокук, але тоді ніхто про нього вже не пам'ятав. Це політична декларація, тобто отримати ці гарантії на сьогодні просто неможливо", - говорить Фельдгузен.

Анка Фельдгузен розповідає, що Німеччина працює із США, Великою Британією, Канадою та інформує про зусилля щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

"Що ми справді робимо, то ми говоримо з нашими партнерами. Є Мінський формат, нормандська четвірка. Ми завжди говоримо і з США, і з Великою Британією, також Канадою, яка не підписувала Будапештського меморандуму, але ми працюємо разом, ми їх інформуємо. Якщо вони підтримують наші зусилля - тим краще", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестиції в Україну: Німеччина піде на прямий контакт із мерами

Пані посол вважає, що важливіше розширювати "нормандський формат", щоб ці країни підтримали і зусилля Німеччини, і саму Україну.

"Якщо Україна хоче розширити наявні формати, я навіть не знаю, чи були б США, Велика Британія, Канада готові до цього? Все-таки "нормандський формат" непогано працює, і мати більше коло учасників - це більше координувати позиції. Знайти дату для можливої зустрічі вже зараз складно, а якщо буде сім чи вісім учасників - це ще гірше. Як нам здається, набагато важливіше, щоб ці країни підтримали наші зусилля, Україну, і тому потрібно з ними постійно говорити", - сказала дипломат.

Будапештський меморандум - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Одне із 5 запитань в опитувальнику від Зеленського стосувалося забезпечення гарантій країнами - підписантами Будапештського меморандуму.

Зараз ви читаєте новину «Неможливо отримати гарантії за Будапештським меморандумом - посол Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути