четвер, 20 березня 2008 09:16

"Немає коаліції НУ-НС і БЮТ - є коаліція Тимошенко"

Президент Центра соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що коаліція не склала екзамен на київську владу. Політолог відзначив, що на вчорашньому голосуванні більшість не дала потрібної кількості голосів, без голосів комуністів рішення б не пройшло. Експерт підкреслив, що якщо для коаліції це серйозний дзвоник, що межує із символічною поразкою, то для Тимошенко це перемога, вона показала, що в неї є "своя" коаліція.

За словами політолога, голосування дало зрозуміти, що немає коаліції НУ-НС і БЮТ, є коаліція Тимошенко, у яку крім БЮТ входить три чверті НУ-НС, частина литвинівців і комуністів.

Експерт підкреслив, що самі депутати визнали, що голосування було не правовим, а політичним. "Незважаючи на перетягування каната, це голосування в підсумку вигідно Ющенку. Я бачу визначений зв"язок у голосуванні по Черновецькому і подіями в Харкові. Символічно велика частина депутатів особливо тих, хто голосував, утратили моральне право критикувати Віктора Ющенко за його укази 2007 року про розпуск парламенту тому, що самі прийняли, по суті, аналогічне рішення. Те, що Верховна Рада приймає політичні рішення, говорить про те, що не тільки Президент, але і велика частина депутатів спирається на корпоративні інтереси і готова ігнорувати закон", - сказав експерт.

Політолог відзначив, що вчорашнє голосування створило новий прецедент, тепер політичні еліти в регіонах одержали унікальний інструмент зведення рахунків між собою за рахунок збору копромату і за наявності підтримки з боку влади. Експерт не виключив, що найближчим часом цим скористаються у всіх конфліктних містах і районах.

Що стосується прийдешніх виборів мера Києва, політолог відзначив, що ні в однієї з політичних сил зараз немає лідерів, готових із завтрашнього дня організувати кампанію, що спиралася б на запити киян. Він підкреслив, що під час критики Черновецького жодна з політичних сил не пропонувала підходів по генеральному плануванню міста, не був заявлений жоден план розвитку, не проведено жодного комплексного дослідження, зв"язаного формами самоорганізації киян. За його словами, у центрі уваги тільки питання власності, це говорить про те, що сутичка навколо крісла мера і складу Київради буде вестися за законами бізнесконкуренції.

"Чому стало можливо вчорашнє голосування? Формуючи цю хвилинну коаліцію, уряд зробив ставку на те, що деякі партії будуть зацікавлені в переформатуванні складу Київради. Київська криза почалася з того, що розвалилася фракція БЮТ. Не зумівши навести порядок у власному домі, БЮТ переклала цю проблему на киян і на київську владу...Дострокові вибори в Києві дозволяють востаннє скористатися закритими списками, а це вигідно політичним силам", - підсумував Єрмолаєв, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «"Немає коаліції НУ-НС і БЮТ - є коаліція Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути