вівторок, 24 вересня 2019 10:19

Не до держбюджету: міністр економіки розповів, кому підуть гроші від продажу землі

Не до держбюджету: міністр економіки розповів, кому підуть гроші від продажу землі
Уряд прогнозує понад 1 млрд доларів від продажу землі у 2020 році. ФОТО: Facebook-сторінка Тимофей Милованов

Гроші від продажу землі сільськогосподарського призначення підуть у бюджети місцевих громад, а не до державного бюджету.

Про це в інтерв'ю hromadske розповів міністр економіки Тимофій Милованов.

Уряд прогнозує понад $1 млрд від продажу землі 2020-го.

"Але ці гроші підуть до громад і до людей. Ці гроші не ідуть до національного уряду і до бюджету", — сказав Милованов.

Громади зможуть самостійно вирішувати, що робити із землею, вказав міністр — "продати або дитячий майданчик побудувати". Продаватимуть землю на відкритих аукціонах. Платформою для цього може стати система е-продажів Prozorro або ж інший спецмайданчик.

В Україні приблизно 42 млн га землі с/г призначення. Продаж 5% забезпечить $2 млрд, зазначив міністр. Ціна на землю, за очікуваннями уряду, буде понад $1 тис. за 1 га.

"Але не вся державна земля буде продана, це буде і приватна. Ми очікуємо, що 5% землі продадуть за наступний рік. Якщо б це була державна земля за низькою ціною 1 тисяча доларів, то це 2 мільярди. Якщо половина цієї землі державна, а половина приватна — це мільярд", — пояснив Милованов.

20 вересня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало текст законопроекту, яким мають запровадити ринок землі.

У разі ухвалення документу Верховною Радою в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020-го. Землю зможуть купити громадянам України, українські компанії, територіальні громади та держава. Іноземці зможуть отримати землю у спадок і впродовж року мають її відчужити. Не зможуть отримати землю особи, компанії та держави, які потрапляють під закон "Про санкції".

Одна людина або компанія разом із пов'язаними особами сукупно зможе купити не більш як 15% с/г земель у межах однієї області або 0,5% всіх земель с/г призначення в Україні. Першочергове право на купівлю землі отримає її орендар.

Уперше мораторій на продаж землі в Україні запровадили 2001-го, після чого кілька разів продовжували. Востаннє парламент продовжив мораторій своїм голосуванням 20 грудня 2018-го. Він чинний до 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Не до держбюджету: міністр економіки розповів, кому підуть гроші від продажу землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути