Ексклюзиви
субота, 24 квітня 2021 13:38

Назвали найбільш зрусифікований регіон України

Назвали найбільш зрусифікований регіон України
Тарас Кремінь вважає Південь найбільш зрусифікованим. Фото: facebook.com

Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, в якому регіоні найбільше порушується мовне законодавство.

"Станом на 16 квітня 2021 року, за три місяці, як запроваджено 30 статтю мовного закону, нами зафіксовано 1129 порушень. Якоюсь мірою в нас фігурує в першу чергу Київ і Київська область. А що стосується сфер, то це ті сфери, де цих порушень бути не може. Це органи державної влади і місцевого самоврядування та освіта", - сказав Кремінь. Його цитує Укрінформ.

Cхід України значно україномовнішим, аніж південь. Місцева влада на півдні досить повільно виконує мовний закон і не хоче переводити школи на українську. Також це видно по недотриманню мовного законодавства в діяльності органів місцевого самоврядування, по фактичному ігноруванню застосування державної мови на телебаченні й радіо, а також в інтернет-виданнях та друкованих медіа.

"І коли ми говоримо про загрозу російської агресії, то я по півдню бачу, що російська агресія, і окремі концепти "русской весны" в частині гібридного запровадження захисту так званих російськомовних, почасти реалізовувались", - додав Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cуд скасував рішення облради про російську регіональну мову

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Зараз ви читаєте новину «Назвали найбільш зрусифікований регіон України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути