вівторок, 14 листопада 2006 15:38

НАТО боїться російської монополії над газом

 

НАТО попередило своїх членів про те, що Росія може створити і очолити світовий газовий картель на зразок Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК). На думку натівських експертів, Москва використовуватиме сировину як політичну зброю.

Радники НАТО підготували доповідь, у якій рекомендують країнам-учасницям цієї організації протистояти всіляким спробам Росії створити "газовий ОПЕК" .

У доповіді підкреслюється, що російська влада може спробувати об"єднати інтереси виробників газу в єдину структуру, що різко збільшить вплив Москви на Європу.

За даними аналітиків Альянсу, у нову організацію можуть бути запрошені Катар, Норвегія, Алжир, Лівія, низка країн Середньої Азії і, можливо, Іран. Експерти зробили висновок, що Росія постарається використовувати енергетику як політичну зброю, наводячи за приклад ситуації з Україною і Грузією.

Офіційна Москва назвала дослідження аналітиків НАТО домислами.

- Припущення, що Росія планує створення газового картеля, не має під собою фрунту. Мені здається, автори подібної ідеї просто не розуміють сам термін "енергетична безпека". Наша головна теза - взаємозалежність виробників і споживачів. Тільки божевільний міг подумати, що Росія почне шантажувати Європу газом, оскільки ми так само залежимо від європейських споживачів, як вони від нас, - сказав заступник прес-секретаря Кремля Дмитро Песьков.

За матеріалами Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «НАТО боїться російської монополії над газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути