вівторок, 13 липня 2021 10:40

"Наш герб - Тризуб" - мережею шириться ініціатива проти законопроєкту Зеленського

"Наш герб - Тризуб" - мережею шириться ініціатива проти законопроєкту Зеленського
Будь-які спроби "вдосконалити" тризуб, домалювавши зображення людей, тварин, рослин і різних предметів є відвертим несмаком та абсурдом, йдеться в заяві.

Серед користувачів мережі Facebook шириться ініціатива з хештегом #НашГербТризуб. У заяві виступають проти законопроєкту президента Володимира Зеленського про великий герб.

"Ми б'ємо на сполох і закликаємо об'єднати зусилля, щоб відвернути загрозу знецінення державного герба України - Тризуба - через його заміну недолугим великим гербом.

Тризуб Святого Володимира, який формально є малим гербом, сприймається в Україні та світі як повноцінний державний герб України та є довершеним у своїй досконалості.

Попри стародавнє походження, Тризуб ідеально вписується в мінімалістичну естетику XXI століття, є простим у відтворенні й надзвичайно впізнаваним.

У цілому світі лише Україна, Швейцарія і Японія можуть похвалитися такою вдалою лаконічністю графіки своїх гербів. Будь-які спроби "вдосконалити" тризуб, домалювавши зображення людей, тварин, рослин та різних предметів і оголосити це великим гербом України, є відвертим несмаком і абсурдом.

Ідея великого герба з'явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які навмисне у такий спосіб прагнули применшити значення справжнього герба України - Тризуба. Витягувати з небуття і намагатися втілити в життя цю ідею на 30-му році незалежності - неприпустимо.

Будь-які спроби замінити Тризуб як самодостатній державний герб на великий герб є неприйнятними.

Тим більше є неприйнятним варіант великого герба, запропонований Володимиром Зеленським у законопроєкті 5712. Через кричущу невідповідність законам геральдики різні варіації цього малюнку програли на всіх державних конкурсах, організованих упродовж останньої чверті століття, зокрема й на конкурсі, проведеному 2020 року нинішньою владою.

Маємо захистити наш герб - Тризуб - від наступу несмаку, безвідповідальності й хворобливих амбіцій", - йдеться в заяві.

Президента Зеленського закликають відкликати законопроєкт 5712. Використати надані Конституцією повноваження для початку процедури вилучення з Основного Закону згадок про великий герб і остаточного утвердити Тризуб як єдиний і самодостатній державний герб України.

Також закликають народних депутатів не підтримувати законопроєкт.

Заяву вже поширили письменники Андрій Любка, Оксана Забужко, музиканти Олександр Положинський, Тарас Чубай, Іван Леньо, письменник і перекладач Остап Українець, акторка Ірма Вітовська-Ванца, народні депутати.

Тим часом законопроєкт 5712 включили в порядок денний сесії Верховної Ради. Це нардепи зробили на ранковому засіданні парламенту у вівторок. "Це включення в порядок денний сесії, питання не розглядається по-суті", - сказав спікер Дмитро Разумков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відмовився звільнити одіозного Татарова

Законопроєкт 5712 зареєстрували у Верховній Раді наприкінці червня. Його президент Зеленський визначив, як невідкладний.

Зараз ви читаєте новину «"Наш герб - Тризуб" - мережею шириться ініціатива проти законопроєкту Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути