вівторок, 27 березня 2012 08:25

Нарізка округів може спотворити вибори - Венеціанська комісія

Нарізка округів може спотворити вибори - Венеціанська комісія
Венеціанська комісія попередила про загрозу порушення рівності на парламентських виборах в Україні. Фото: osvitacv.com

У Венеціанській комісії стурбовані принципом формування виборчих округів в Україні.

"Якщо вони будуть створюватися без чітких критеріїв - це порушення рівності. Тому що можна створити маленькі виборчі округи та навпаки - в інших регіонах більші", - сказав член Венеціанської комісії Айварс Ендзінс.

Якщо ж сьогодні поділити кількість виборців на 225 округів, то в одному окрузі в середньому мало би бути понад 163 тисячі виборців, переконують у Центрвиборчкомі. Однак, закон дозволяє коливання щодо кількості виборців в окрузі в межах 12%. Отже, депутата-мажоритарника десь можуть обирати 140 тисяч українців, а десь - 180.

"До 15% вона вважається ще допустимою. Звичайно ідеальний варіант, коли така межа становить близько 10%, але якщо тут буде застосована виключно математика і нічого крім математики - я гадаю, що це механізм саме дозволить утворити таким чином округи, щоб ні в кого не було нарікань", - каже заступник голови ЦВК Андрій Магера.

У ЦВК також пообіцяли роз'яснити дільничним комісіям права спостерігачів. Наприклад, під час підрахунку голосів на виборах мера Обухова їх тримали на кількаметровій відстані від членів ДВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія Януковича із жахом очікує на вибори

"Такі підходи щодо звуження обсягів спостереження за процесом голосування, за процесом підрахунку голосів якраз нівелює сам принцип, сам статус офіційного спостерігача. Я думаю, що ми зможемо найближчим часом, враховуючи досвід проведення виборів в місті Обухові якраз підготувати відповідні роз'яснення, щоб унеможливити такі порушення", - каже заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Водночас, у ЦВК визнали, що на виборчих дільницях той чи інший кандидат може отримати перевагу за рахунок так званих технічних кандидатів, які знімають свою кандидатуру перед голосуванням. Юристи кажуть, саме їхні представники в комісіях, утворивши більшість, можуть сфальсифікувати результат волевиявлення.

Зазначимо, рішення щодо утворення максимальної кількості округів у регіонах Центрвиборчком має оприлюднити до 10 квітня. У ЦВК кажуть, що процес розпочнеться після того, як Конституційний суд вирішить, чи можна створювати три закордонні округи для голосування за депутатів-мажоритарників.

Зараз ви читаєте новину «Нарізка округів може спотворити вибори - Венеціанська комісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути