середа, 07 червня 2017 13:39

Нарізання бутербродів, "маринування" чиновників – ЗМІ показали будні Порошенка
5

Порошенко може сам особисто нарізати бутерброди
Фото: ілюстрації: Тора
Президент переглядає новини у телефоні або на планшеті
Порошенко особисто відвідує місця, де сталася якась важлива чи трагічна подія
Промови для Порошенка пише політтехнолог Олег Медведєв
Пізно ввечері, президент скликає Стратегічну раду

Президент Петро Порошенко сидить в адміністрації до ночі, полюбляє власноруч нарізати бутерброди та має понад 20 зустрічей протягом дня.

Про подробиці життя глави держави повідомляє "Hromadske.ua".

Зазвичай Порошенко приїздить в Адміністрацію президента близько 11:00, працює до 01:00-02:00, часто – у вихідні.

Дорогою до Банкової - вулиці, де розташована президентська адміністрація - він переглядає новини у телефоні або на планшеті. Стрічка новин президента сформована давно – читає інтернет-видання "Українська правда", bbc.ua, korrespondent.net.

Раніше у Порошенка був персональний аккаунт у Facebook, але на період виборів президента 2014-го співробітники штабу зробили йому окрему сторінку. Після перемоги її об'єднали з персональним акаунтом. Тож він продовжує читати свою френд-стрічку. "Щодо Facebook, то я маю обмеження - користуюся ним по 20 хвилин на день по будильнику", - сказав президент.

Про кабінет

Кабінет президента розташований на четвертому поверсі АП. Перед входом до приймальні – рамка, перед якою відвідувач мусить здати всі металеві речі та електронні пристрої. Після того, як нардеп Олександр Онищенко повідомив, що записав розмову з президентом на свій годинник, відвідувачі Порошенка почали залишати "на рамці" і годинники.

За інформацією ЗМІ, Порошенко не любить, коли від нього щось приховують. Він постійно наполягає, щоб навіть непрямі його підлеглі, якщо щось сталось, одразу дзвонили йому або писали в месенджери, якими президент також користується.

Крім того, він особисто відвідує місця, де сталася якась важлива чи трагічна подія. Коли 10 лютого 2015 року Порошенкові доповіли, що росіяни з ракетних установок обстріляли штаб АТО у Краматорську, він швидко вилетів на місце події. Незважаючи на те, що наступного дня його чекали перемовини з Володимиром Путіним у Мінську. Вони тривали 19 годин і завершились підписанням нової редакції Мінських угод.

Порошенко звичний до тривалих перемовин. Наприклад, його "Віденська зустріч" з Дмитром Фірташем, Сергієм Льовочкіним та Віталієм Кличком, після якої чемпіон світу з боксу погодився не брати участі у президентських виборах, за повідомленнями деяких її учасників, тривала більше доби.

Щоденні наради з "маринуванням"

Склад першої наради, яку щодня проводить президент, не змінювався останні півроку: перший помічник Юрій Онищенко, голова Адміністрації Ігор Райнін, секретар РНБО Олександр Турчинов. Часто до них долучається екс-очільник АП Борис Ложкін.

Перші два роки президенства Порошенко розпочинав робочий день з наради лише з Ложкіним та Онищенком. Однак у серпні 2016-го Ложкін звільнився з АП і планував відійти від справ на Банковій. Та далеко від себе Порошенко його не відпустив. Сьогодні Ложкін - секретар Національної інвестиційної ради при президентові.

Ложкін не тільки один з найближчих його радників, але й посередник між ним та олігархами, відзначає видання.

Наради з Райніним, Турчиновим та Ложкіним тривають годину-півтори. В цей час у приймальні президента чекають інші чиновники, яких запросили на зустріч до Порошенка. Чекати доводиться довго – іноді по декілька годин. Співробітники апарату пильнують, щоб гості не втекли з приймальні - президент може покликати їх у будь-який момент.

Одного разу Андрій Пивоварський (міністр інфраструктури у 2014-2016 роках) не витримав чотиригодинного очікування і вирішив вийти з адміністрації, розповідає помічник одного з радників президента, який чекав у приймальні разом із ним. Секретарка наздогнала його та пояснила, що він мусить дочекатися зустрічі в приймальні. Аргумент, що він відійде не більше, ніж на 15 хв., жінку не переконав. Співрозмовники в Адміністрації президента стверджують – часом Порошенко свідомо "маринує" відвідувачів: після чотирьох годин очікування людина зазвичай погодиться майже зі всім, що їй скажуть і забуде всі несуттєві прохання.

"Ситуативка"

"Ноу хау" Петра Порошенка на Банковій – "ситуативна кімната". Це приміщення, обладнане системою захисту від зовнішнього прослуховування.

"Ситуативку" обладнали одразу після президентських виборів 2014 року. Це не тільки приміщення, але і назва різновиду нарад, які президент збирає, коли йому потрібно швидко визначитися з якимось рішенням.

Якщо ситуація стосується парламенту – на нараді присутні Ігор Кононенко або Сергій Березенко (заступник голови фракції БПП), пише видання.

Часто підсумком такої наради стає чернетка майбутньої заяви президента. Їх, як і промови, для Петра Порошенка пише політтехнолог Олег Медведєв. Хоча сам він на наради до "ситуативки" не ходить. Написавши текст, Медведєв приносить його президентові — той читає та править документ.

Інколи, повертаючись із "ситуативки", Порошенко заходить до кабінету Бориса Ложкіна і залишається працювати там. Співробітники АП жартують: причина – холодильник Ложкіна, де завжди є щось смачне та вино. Президент невибагливий у їжі. Іноді під час зустрічі з головою парламентської фракції чи міністром може сам особисто нарізати бутерброди та налити мінеральної води з льодом.

Більше нарад

Упродовж дня у президента від 20 зустрічей та нарад.

Характерна манера Порошенка – запрошувати одразу декількох чиновників з доповіддю про одну проблему. Так, щодо питань армії президент викликає до себе міністра оборони Степана Полторака та керівника Генерального штабу Олександра Муженка. Майбутній закордонний візит він обговорює з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та заступником голови АП Єлісеєвим. Прочитавши новину в інтернеті, може викликати до себе профільного міністра чи зв'язатись у режимі відео-конференції з губернатором.

Порошенко не тільки намагається все контролювати, але й інструктує підлеглих. Щоб пояснити цю манеру президента, один з його впливових соратників наводить таку аналогію: "Якщо я хочу борщу, то прошу дружину його зварити. А Петро Олексійович докладно пояснює дружині - які саме овочі та в якій пропорції треба покласти до каструлі, скільки часу їх варити та як помішувати".

Саме так він керував концерном "Укрпромінвест".

На закиди у надмірному контролі Порошенко любить цитувати Самуїла Маршака:

Враг вступает в город,

Пленных не щадя,

Оттого, что в кузнице

Не было гвоздя.

"Велика дев'ятка"

Пізно ввечері, президент скликає Стратегічну раду. Цей неформальний орган він придумав 2015 року. Спочатку до нього входили сам Порошенко, Олександр Турчинов, Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк, Борис Ложкін, Арсен Аваков та Юрій Луценко. Учасники ради назвали її G7 за аналогією з країнами "Великої сімки". З часом багато членів неформального органу змінили посади, однак місця у G7 не втратили.

Торік до них долучилися новий спікер парламенту Андрій Парубій та Ігор Райнін.

"По суті це розширена рада коаліції. Всі її учасники мають вплив на Верховну Раду. Обговорюють передусім питання голосувань у парламенті. Тому коректніше називати її тактичною радою, адже йдеться про вирішення нагальних потреб, а не вироблення стратегії", - розповідає один з членів G9.

Інший учасник ради відзначає, що колективне напрацювання позиції дозволяє Порошенкові уникати особистої відповідальності, пише видання.

Стратегічна рада у повному складі збирається декілька разів на місяць. На початку 2016-го її засідання відбувалися ледь не щоночі.

"Петро Олексійович обрав тактику на виснаження. Засідання Стратегічної ради починались опівночі і тривали до п′ятої ранку. При тому, що Яценюку на дев′яту потрібно було проводити засідання уряду, тоді як президент міг спокійно спати до обіду", - розповідає один з учасників тих засідань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка натякнули на другий термін

Петро Порошенко став президентом України у червні 2014 року. На виборах 25 травня за нього проголосували 54,7% виборців.

За даними ЗМІ, соціологія Адміністрацї президента за березень показує: за Порошенка проголосували б 13,2% виборців серед тих, хто визначився з кандидатом і планує взяти участь у виборах.

Зараз ви читаєте новину «Нарізання бутербродів, "маринування" чиновників – ЗМІ показали будні Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути