Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2024 19:15

Наддержави уже змагаються за ініціативу на саміті миру по Україні

Наддержави уже змагаються за ініціативу на саміті миру по Україні
Фото: Pexels / Nati

Візити міністра фінансів США Джанет Йєллен та міністра закордонних справ Сергія Лаврова до Китаю останніми днями свідчать про інтенсивне геополітичне змагання за Україну.

Таку думку Gazeta.ua висловив кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

За його словами, про це свідчить той факт, що, хоча американська гостя акцентувала на економічній тематиці, а росіянин - на політичній, і там, і там проговорювалася тема України як одна з ключових.

"Мова йде про те, хто все ж таки отримає дипломатичну ініціативу у мирному процесі. Росія розуміє, після того, як відбудеться анонсований на середину червня у Швейцарії саміт миру, вона разом з Китаєм вимушені будуть грати за правилами, які їм окреслять країни-учасниці цього саміту. Щоб збити план або принаймні опосередковано контролювати процес, Лавров прилетів до Пекіна", - пояснив Буряченко.

Експерт вважає, що Росія зацікавлена у тому, щоб її інтереси представляв такий сильний гравець як Китай, адже з Путіним ніхто за стіл переговорів не сяде. Але, нагадав Буряченко, за кожну зустріч у Пекіні, за кожну домовленість Росія вимушена платити високу ціну. Наприклад, віддає Китаю величезну кількість сировинних ресурсів, завдяки чому КНР демонструє потужне економічне зростання. Китай, у свою чергу, намагатиметься взяти максимум з Росії, водночас, не втрачаючи позицій у відносинах із західним світом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну не запросять до НАТО на найближчому саміті: ЗМІ назвали причину

"Якщо Росія прийме умови ультиматуму, можливо, з пом'якшенням через позицію Китаю, майданчиком для фінішних перемовин з врегулювання української ситуації, вірогідно, стане саме Пекін", - припустив експерт. Адже найближчими днями до Китаю поїде канцлер Німеччини Олаф Шольц, а Німеччина одна з найбільших країн-союзниць України у протистоянні з країною-агресором.

Саміт миру високого рівня, який Швейцарія погодилась провести для України, може відбутися може відбутися 16-17 червня, повідомляє Bloomberg.

Очікують, що на захід запросять від 80 до 100 країн, переважно з так званого Глобального Півдня.

Ключовим питанням є те, чи братиме участь Китай. Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху зустрічі з огляду на вплив, який, за їхніми словами, Пекін має на Москву.

Зараз ви читаєте новину «Наддержави уже змагаються за ініціативу на саміті миру по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути