четвер, 30 червня 2011 17:56

Націоналісти закликали українців витискати із себе рабів

Націоналісти закликали українців витискати із себе рабів

Автопробігом за маршрутом Васильків – Київ відзначив 70-річчя Акта відновлення української держави Конгрес українських націоналістів (КУН).

Як повідомили у прес-службі Конгресу, сьогодні колона із 15 машин із державними та червоно-чорними прапорами вирушила із центру м. Василькова, куди у 1941 році дійшла Київська похідна група ОУН, яка мала завдання проголосити відновлення української держави у Києві.

"Німецькій окупаційній адміністрації такий рішучий крок українських націоналістів дуже не сподобався, тому учасників похідної групи було заарештовано у Василькові", – розповів один із лідерів КУН Володимир Манько.

Він також зазначив, що нинішня влада свідомим ігноруванням цієї важливої в історії українського державотворення події підтверджує свою спадкоємність від радянської окупаційної адміністрації.

Під час автопробігу колона проїхала повз Печерський районний суд Києва, де на той момент розглядали справу політв'язня Ганни Сінькової. Таким чином Конгрес висловився проти політичних переслідувань в Україні.

Завершився автопробіг на Софійському майдані в м. Києві мітингом біля пам'ятника Богдану Хмельницькому.

У своєму виступі заступник голови КУН, капітан першого рангу Євген Лупаков наголосив, що сьогоднішня акція стала символічним завершенням походу Київської групи ОУН до столиці України.

"Для того щоб продовжити справу наших попередників із ОУН, розбудувати могутню українську державу, ми, українці, маємо нарешті витиснути із себе  раба, стати справжніми господарями на своїй землі", – заявив Лупаков.

Слід зазначити, що 30 червня 1941 року в будинку "Просвіти" у Львові було проголошено Акт відновлення української держави. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

Також цього дня, 104 роки тому, народився український політичний і державний діяч, військовик, головнокомандувач Української повстанської армії, Герой України Роман Шухевич.

Зараз ви читаєте новину «Націоналісти закликали українців витискати із себе рабів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути