субота, 30 листопада 2013 17:23

Начальник столичної міліції зізнався, що особисто віддав наказ штурмувати Євромайдан

Начальник столичної міліції зізнався, що особисто віддав наказ штурмувати Євромайдан
Фото: dt.ua

Наказ про застосування "Беркуту" для розгону активістів Євромайдану в Києві дав особисто начальник столичної міліції Валерій Коряк. Про це він сам заявив сьогодні під час прес-конференції.

"Наказ задіяти "Беркут" давав я особисто", - сказав він.

Разом з тим, за його словами, міліція не була налаштована на агресію, розгін Євромайдану вийшов через провокаторів. "Я запевняю, що міліція не була налаштована на агресію і застосування сили. Це все було ситуативно. Ситуація була спровокована", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітей бив "Беркут" з Донбасу і Дніпропетровська - Яценюк

Представники спецпідрозділу МВС "Беркут" рано-вранці в суботу розігнали Євромайдан в центрі Києва. Під час розгону було затримано 35 осіб, на них склали адміністративні протоколи, зараз всі вони відпущені. Міліція Києва відкрила за даним фактом дві кримінальні справи.

Коряк запевняє, що після того, як орієнтовно в 12 годин ночі зі сцени активісти заявили, що вони завершують свою акцію, комунальні служби вивели свою техніку для спорудження новорічних конструкцій на Майдані. Після того, як мітингувальники перешкоджали їм, був задіяний "Беркут".

Коряк зазначив, що в розгоні демонстрантів брало участь 300 бійців спецпідрозділу.

Він додав також, що відкрито кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень міліціонерами на Майдані. Коряк розповів, що у Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено інформацію щодо подій, які відбулися в ніч на суботу.

"До реєстру вже внесено інформацію за фактом вчинення злочинів по хуліганству, опору співробітникам міліції, а також за ст. 365 (перевищення службових повноважень)", - сказав він.

Коряк підкреслив, що це фактове кримінальне провадження і оцінку діям міліціонерам буде давати не тільки службова перевірка міліції, але і прокуратура.

"Я дуже шкодую, що такий випадок стався цієї ночі. Ми перекреслили все позитивне ", - зазначив начальник столичної міліції.

Відповідаючи на питання про те, чи готовий він за власною ініціативою піти у відставку у зв'язку з тим, що міліція застосувала силу і постраждали десятки людей в результаті розгону Євромайдану, Коряк сказав: "Питання про мою відставку буде приймати або прокуратура, або МВС... Не я особисто буду давати оцінку тим діям".

Зараз ви читаєте новину «Начальник столичної міліції зізнався, що особисто віддав наказ штурмувати Євромайдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути