Ексклюзиви
пʼятниця, 03 листопада 2017 17:45

НАБУ переплутало броньовані автомобілі з бойовими модулями

НАБУ переплутало броньовані автомобілі з бойовими модулями
Керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник

Детективи Національного антикорупційного бюро України не відрізняють "бойові дистанційні модулі" від бойових самохідних броньованих автомобілів, оснащених такими модулями. Запідозрили, що підприємство "Завод "Кузня на Рибальському" закупило модулі за завищеними цінами - по 14,876 млн грн замість максимально дозволених законом 4,75 млн грн. Насправді там закупили повноцінні бойові автомобілі. Про це повідомив голова правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" Валерій Шандра.

"Підприємство не постачало "бойовий дистанційний модуль", а належним чином здійснило поставку для Державної прикордонної служби України, в рамках укладених двох договорів, чотири одиниці БКМ "Тритон-0103" - бойовий самохідний броньований транспортний засіб з озброєнням, - повідомив Валерій Шандра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "НАБУ здається незалежним, але насправді залежить від Генпрокуратури"

Отже, була здійснена поставка бронемашин, у комплектацію яких входили відповідний бойовий модуль із системою керування вогнем, система зовнішнього зв'язку та передачі даних, комплекс наземної розвідки "Джеб", та інше додаткове обладнання.

Вартість однієї такої одиниці бронемашини у зазначеній комплектації на світовому ринку озброєнь коштує від $1,5 млн, що в декілька разів перевищує фактичну вартість однієї БКМ "Тритон", поставленої для ДПС України.

Постанова №345 КМУ передбачає закупівлю спецтехніки, яка ще не прийнята на озброєння, а передається на дослідну експлуатацію, що і було зроблено".

На підприємстві "Завод "Кузня на Рибальському" повідомили, що бронемашина "Тритон" пройшла визначально-відомчі випробування не тільки для потреб ДПС України, а і для потреб Нацгвардії та Збройних сил України. Підриємство здійснювало належне сервісне обслуговування зазначених бронемашин, своєчасно проводило необхідні ремонтні роботи тощо. Бронемашини використовує Державна прикордонна служба України.

Детективи НАБУ розслідують закупівлю у заводу Державною прикордонною службою за гроші держбюджету бронемашин "Тритон".

За даними слідства, військова частина в листопаді 2015 року підписала два договори із заводом на загальну суму 59,5 млн грн. У рамках договору в грудні 2015-го та березні 2016 року завод передав 4 бронемашини "Тритон".

У матеріалах суду вказано, що розпорядження Кабміну від 14 травня 2015 року передбачало закупівлю Харківським прикордонним загоном 34 одиниць "бойових дистанційних модулів" загальною вартістю 161,5 млн грн. Тобто, вартість одного бойового дистанційного модуля повинна була становити 4,75 млн грн. Однак фактично вартість однієї одиниці закупленого Державною прикордонною службою "Тритон-0103" становила 14,876 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ переплутало броньовані автомобілі з бойовими модулями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути