субота, 20 жовтня 2012 16:13

"На вибори не піде все село, а хто прийде будем лопатами гнати" - мешканці Зарванців
8

Фото: Фото: Поліна Романова

Жителі села Зарванці Вінницького району обіцяють зірвати вибори, якщо до 26 жовтня у населеному пункті не закінчать газифікацію. Село - за 2 км від обласного центру, там мешкають близько 3 тис. людей. Будинки переважно цегляні під новою черепицею. Вулиці розбиті, з болотом. Газифікована лише центральна вулиця, решта - чекають тепла вже чотири роки.

- Всьо, в людей вже лопнув терпець. В липні 2008-го з нас зібрали по чотири тисячі гривень, щоб провести газ до вулиці. Ми самі собі зробили обв'язку — провели труби до хати, поставили котел, - розповідає 45-річна Ольга Голуб. Вона у спортивному костюмі замітає подвір'я. - Всього зо 30 тисяч гривень пішло. І чотири роки обладнання ржавіє, бо газу не запускають. Суть проблеми — прокопати 80 метрів траншеї і підключити нас до центральної труби. Але сільрада з підрядником не поспішають цього робити. Кажуть: ще не всі здали гроші. Не всі — це кілька власників городів і пенсіонери, що вже повмирали.

Вранці 15 жовтня мешканці зібралися на зупинці Грабок. Викликали голову Вінницької райдержадміністрації Павла Векліча й голову сільради Якушинців Василя Катілова. У Зарванцях немає сільради, вона у сусідньому селі Якушинці.

- Люди сказали, даємо вам час до 26 жовтня. Якщо не підключаєте нас до газу, ми голосувати не підемо. А вдруг хтось піде, то будемо таких палицями виганяти з дільниці, - додає Ольга Василівна.

- Наші зарванські люди голосувати не підуть і правильно зроблять, - додає місцевий 50-річний Володимир Іванович. - Від нашого округу великі шишки йдуть, але ніхто чогось не обіцяє питання з газом вирішити. Станіславенко (Людмила Станіславенко — кандидат від партії "УДАР" — "ред") нам в клуб ляльковий театр привозила. Насміхається з нас чи що? Нам не ляльки треба, а тепло в хаті.

- Аби хто знав, як старим людям тяжко без газу,- розповідає 72-річна Ольга Лазюк, спирається на два дерев'яні ціпки. Мешкає на вул. Садова, що неподалік лісу. - На зиму дві машини дров по 1200 гривень купляємо. Балон щомісяця заправити — 160 гривень приватники беруть. А скидали разом з усіма по чотири тисячі гривень на газ. Уявляєте як було зібрати таку суму у 2008-му, коли пенсія була всього 400 гривень? Ми недоїдали.

Чоловік Ольги Харитонівни може ходити, тому вона сама рубає дрова. Накладає полінця у велике металеве відро. Несе до хати перед собою, іншою рукою спирається на ціпок, важко дихає.

У село Якушинці газ провели ще торік.

- Катілов обіцяв, що в Зарванцях буде газ ще в листопаді 2008-го. І так з року на рік. А у 2010-му, як мали люди нового голову сільради вибирати, то він стелився перед нами й бив себе в груди: "Гарантію даю — газ буде". Ми повірили. А цього літа заявляє: "Ви газу не чекайте". Я спиталася, коли верне нам гроші. То він так на мене глянув недобре й відповів: "Вернемо, тільки дивіться, щоб ви потом не ображалися". Каже, що не всі гроші здали, тому не можуть провести газу. Так тут половина вже повмирали. То ми ж їх з гроба не піднімемо, щоб вони здавали на свою хату, - додає пенсіонерка.

Не газифікована також стара одноповерхова школа, що в центрі села. У класах тепло, бо гріють 17 грубок. Топлять дровами та твердим паливом.

Біля шкільної кочегарні лежить купа вугілля. Троє семикласників лопатами накидають його на тачку.

- Краще тут допомагати, ніж на уроці сидіти. Директор зайшов в клас і спитав, хто хоче допомогти. Ми підняли руки, - каже 12-річний Артур Галютін. Чухає щоку чорними від вугілля пальцями, на ній залишаються сліди.

Кухарка Ольга Коваленко, 52 років, виносить на тарілці кілька бутербродів з ковбасою та маслом, роздає дітям. Ті беруть брудними руками, швидко з'їдають.

- В нас вдома теж газу нема, - підходить кочегар Петро Коваленко, 56 років. - Живемо по вулиці Маяковського. Чекаємо п'ять років, вже здалися по 2,5 тисячі гривень. Мусили на зиму заказати чотири машини дров по 1200 гривень. Недавно одна агітаторша принесла листівку з Домбровським (екс-губернатор Вінниччини, самовисуванець. - ред). Там пишуть, що це він робить газифікацію в селі. Але ми скидалися грошима, до чого тут він?

У сільраді відмовою селян голосувати не переймаються.

- Вибори — діло добровільне. Не хотять, то хай не йдуть, - каже сільський голова, Василь Катілов, 60 років. - Вуличні газопроводи будуються тільки за кошти населення. Якщо доздадуть гроші, то закінчимо, ні — то хай не ображаються. Я за них гроші платити не буду. Ще 20 відсотків населення не здали гроші. Оці три вулиці, що найбільше репетують, мають доздати ще 96 тисяч гривень.

Йдуть в депутати дев'ятеро

Село Зарванці входить до виборчого округу №11. У народні депутати тут балотуються дев'ятеро. Серед них —самовисуванець, нардеп 4-го скликання Віктор Антемюк та чинний нардеп-комуніст Валерій Бевз. Також від Партії регіонів йде олімпійська чемпіонка 2008 року з легкої атлетики Наталія Добринська, екс-губернатор Вінниччини Олександр Домбровський. Вони обоє є депутатами Вінницької облради. Лікарка Наталія Солейко балотується від "Батьківщини". Ще — приватний підприємець Роман Кулініч від партії "Україна — Вперед!", економіст фірми "АЯГіК" Людмила Станіславенко від "УДАРу", самовисуванець, голова Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький та самовисуванець Віталій Добровольський - заступник директора науково-дослідного центру "Експертиза".

У програмі жодного кандидата немає обіцянки газифікувати села округу. Лише у Валерія Бевза запис: "Забезпечити населення твердим паливом та скрапленим газом".

 

Зараз ви читаєте новину «"На вибори не піде все село, а хто прийде будем лопатами гнати" - мешканці Зарванців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути