середа, 28 вересня 2011 21:21

На Лукашенка чекає судовий позов від британських юристів

На Лукашенка чекає судовий позов від британських юристів

Британська юридична фірма McCue and Partners підготувала судовий позов проти президента Білорусі Олександра Лукашенка, звинувачуючи його в тортурах і захопленні заручників, у тому числі кандидатів на пост президента. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Зокрема про тортури в КДБ Білорусі дав свідчення учасник останніх президентських виборів Алесь Михалевич, який отримав політичний притулок у Чехії.

Фірма McCue and Partners представляє інтереси жертв переслідування з боку білоруського режиму, їхні родини і громадянську ініціативу Free Belarus Now. До цієї ініціативи входить і сестра політв'язня Андрія Саннікова - Ірина Богданова.

"У Великобританії найближчим часом буде порушено кримінальну справу проти Лукашенка від імені людей, які постраждали від його режиму, - говорить Богданова. - Це буде тільки перша частина судового переслідування, друга справа буде цивільною від імені всіх людей, яких били та арештовували в Мінську і проти яких застосовували репресії".

Універсальна юрисдикція, на яку посилаються британські юристи, визначається міжнародним правом. Згідно з ним певні злочини - тортури, захоплення заручників, військові злочини, геноцид - підлягають міжнародному судовому переслідуванню. Відповідно до Конвенції проти катувань національні уряди можуть почати кримінальне переслідування будь-кого, хто підозрюється в скоєнні тортур і прибулих на територію їхньої юрисдикції.

Нагадаємо, у справах про масові заворушення в якості обвинувачених проходили близько 30 чоловік, більше 10 чоловік знаходилисяя в статусі підозрюваних. У даній справі, в тому числі, проходить екс-кандидат у президенти Алесь Михалевич, який отримав в Чехії політичний притулок.

Зараз ви читаєте новину «На Лукашенка чекає судовий позов від британських юристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути