вівторок, 22 лютого 2011 15:04

На Донбасі у Філарета відібрали відбудований храм

Автор: Фото Тетяна Заровна/Gazeta.ua
  Отець Христофор, показує фото храму, яким він був 16 років тому - без куполів і дзвінниці, одні стіни
Отець Христофор, показує фото храму, яким він був 16 років тому - без куполів і дзвінниці, одні стіни

Донецький окружний адміністративний суд вирішив відiбрати храм у Київського патріархату.

Про це повідомив архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ Київського Патріархату Сергій.

"Визнали незаконним рішення влади майже 16- рiчної давнини про передачу храмового приміщення УПЦ КП. Мотиви цього нам поки що не вiдомi", - сказав він.

Справу про передачу Московському патріархату церкви в селі Кам'янка (Донецькій області), яка належить Київському патріархату почали розглядати 1 лютого. Позов подала селянка Камаралi Варвара Федорівна, яка 16 грудня зареєструвала в селі Кам'янка православну общину московського патріархату.

"Ми цей храм отримали зруйнованим в 1996 році, а тепер, коли він відновлений, вiдбирають, - поскаржився отець Христофор, настоятель храму в селі Кам'янка. - Мене призначили в 1995 році, і тоді ж ми зареєстрували там релігійну общину парафії УПЦ Київського патріархату".

6 грудня була спроба захоплення храму шляхом нелегітимних сільських зборів.

"Схоже на класичну рейдерську схему: коли не вийшло силове захоплення, пішли до суду, - сказав адвокат отця Христофора Владислав Сергiєнко. - Позов подала особа, чиїх прав питання про приналежність храму взагалі не зачіпає. Якщо говорити про матеріальну сторону справи, то за 16 рокiв вартість споруди виросла в рази, чи не тому вона комусь сподобалася?"

Невідомі приїжджі люди умовляють сільську громадськість сприяти переходу храму з Київської парафії в Московську.

"Селян агітують та залякують: "Не ходіть в ту церкву, вона розкольницька", - розповів Владика Сергій. - Обіцяють: "Ми з вашої парафії зробимо лялечку", - це дослівно. Говорять, позолотимо ваші куполи, зробимо опалювання якщо церква перейде під юрисдикцію МП. Один старожил розповів, що його донька працює в магазині і її примушують підписати лист проти нашої церкви під загрозою звільнення. Говорять вірянам, що українська мова - мова сатани. Храм в Кам'янці - це вже другий, який відбирають в Донецькій області у нашого патріархату. У 2008 році забрали храм Різдва Іоанна Хрестителя в Старобешівському районі, в селі Новоселiвка".

Нагадаємо, раніше патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповів про плани з ліквідації КПК КП. Поки що є небагато випадків переходу священиків Київського патріархату до Московського, але бесіди проводяться.

Згодом, секретар глави УПЦ Московського патріархату митрополита Володимира Олександр Драбинко заявив, що рано чи пізно Українська православна церква Київського патріархату зникне.

Глава прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов пізніше заявив, що патріарх Філарет "горітиме в пеклі".

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі у Філарета відібрали відбудований храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути