Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 21:44

На Бандерівських читаннях згадали про Мальдіви Порошенка і "Фалькон" Маска (відеорепортаж)
18

Темою п'ятих Бандерівських читань стала "Місія України та національні інтереси в глобалізованому світі: візія націоналістів"
Фото: Назарій МАЗИЛЮК
Столичні видавці продають книжки
На балконі висить портрет провідника українських націоналістів Романа Шухевича
У колонній залі зібралися понад 100 людей
Читання відкриває директор Недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень", член ВО "Свобода" Юрій Сиротюк

У п'ятницю, 9 лютого, відбулися п'яті Бандерівські читання. Їх організував недержавний аналітичний центр "Українські студії стратегічних досліджень" і Науково-дослідний інститут українознавства. На фахову дискусію зібралися науковці, політики, політологи, дипломати, філософи та учасники війни на Донбасі — загалом понад сотня людей.

На балконах другого поверху колонної зали Київради висять банери з портретами провідника українських націоналістів Степана Бандери і командира УПА Романа Шухевича.

На першому поверсі продають книжки, присвячені історії та ідеології українського визвольного руху, новітню історію України та війну на Донбасі. Ціни у столичних видавців коливаються від 10 до 140 грн за книгу.

З колонок грає пісня "За Україну", "Ой на горі та женці жнуть".

- Бандерівські читання — це хороший меседж, тим паче на тлі останніх подій із нашими сусідами. Мусимо розробити змістовну візію шляху України і її місця в геополітичному просторі, - каже керівник організації "Дія", захисник Донецького аеропорту Андрій Шараскін. Приїхав передати вітання від Української добровольчої армії. - Дмитро Анатолійович (Ярош. - Gazeta.ua) госпіталізований на найближчі три тижні по стану здоров'я.

На стендах описана участь українців у Другій Світовій війні — понад 6 мільйонів в радянській армії, 100 тисяч в УПА. Загалом на боці Об'єднаних націй та у визвольному русі — 6 млн 350 тис. У війні загинули 8 млн українців. На цифри дивиться депутат міської ради з Риги Даце Кальніна, вона представляє партію "Національний альянс Латвії". З боку хлопець у вишиванці перекладає їй побачене англійською. На іншому стенді цитата із листівки українських повстанців 1943 року: "Ми за повне визволення українського народу від московського-більшовицького і нацистського ярма".

Серед присутніх — лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

- Не виключаю, буде єдиний блок українських націоналістів, - каже він про підготовку до виборів президента і парламенту. - Це важливо стратегічно. Підписали меморандум з "Правим сектором", "Національним корпусом", Конгресом українських націоналістів. Майже рік успішно співпрацюємо. Логічно було би, якби нам вдалося сформувати єдину команду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкова може розіграти дострокові вибори - Тягнибок

Присутні виконують гімн України.

- Чи знають українські посли і наше зовнішньополітичне відомство довготермінові цілі? Чи просто хочемо бути бідним родичем і відпавши від Росії до когось пристати? Будучи ключовою країною в Європі, - говорить директор Недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень", член ВО "Свобода" Юрій Сиротюк. Відкриває читання на тему: "Місія України та національні інтереси в глобалізованому світі: візія націоналістів"

Вдається до спогадів чотирирічної давнини: "Хочу нагадати тему перших читань - початок лютого 2014 року. Тоді взяли книжку Бандери і розповідали учасникам Революції гідності, що революція - це не все спалити і знищити. Це якісний творчий, позитивний процес змін на користь більшості українців. На жаль, тоді до нас не дослухалися. Боялися Бандеру, хоча сьогодні всі вітаються: "Слава Україні", а бойові червоно-чорні прапори активно використовуються на фронті. Навіть прем'єр-міністр скопіпастив наше рішення у попередньому парламенті і хоче ввести вітання "Слава Україні". Але бандерівщина - це не тільки зовнішні ознаки. Це думки, концепції майбутнього, зокрема зовнішньополітичного".

Боялися Бандеру, хоча сьогодні всі вітаються: "Слава Україні"

Нагороджують учасників конкурсу есе для молодих науковців "Чи здатна Україна на власний геополітичний проект". Люди надсилали роботи із усіх областей, в тому числі з Луганської і Донецької. Також із закордону - Канади і Болгарії. 32% написали школярі, 53% - студенти, аспіранти, решта — молоді вчені, викладачі.

Першу премію у 40 тис. грн отримує аспірант кафедри історії України Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Вадим Прокопов.

- Про економічний націоналізм мало хто говорить, - каже молодий науковець. - Хоча є ціла стратегія розвитку країн. Через неї пройшла Південна Корея, "азійські тигри", Німеччина після війни. Користувалися тактикою, коли держава біля керма. Займаються експортом, інноваціями. При цьому живуть заможно і є впливовими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як тільки станемо потугою, центр переміститься з Москви до Києва" - кіборг

Не оминають увагою відпочинок президента Петра Порошенка на Мальдівах.

- Символічно, що перші Бандерівські читання пройшли саме тут, у приміщенні революційної Київради, - звертається до присутніх Олег Тягнибок. - Шляхетність, мудрість і мужність — це основні риси українського націоналіста у визначенні Дмитра Донцова. Креслити нашу національну перспективу. Шляхетність — роботи це для всієї української нації, а не заради якогось там золотого батону чи мальдівської засмаги.

Лідер "свободівців" згадує про Ілона Маска: "Останнім часом бачимо велике людське піднесення від запуску "Фалькона". Але до захоплення від цього грандіозного проекту додається частка гіркоти. Бо саме українці ‒ Сергій Корольов, Валентин Глушко, Володимир Челомей ‒ зробили величезний внесок в освоєння Космосу. Але їхню працю і славу присвоїла, в тому числі й енкаведистським терором, чужа держава, яка досі смертельною хваткою тримається за Україну.

- Приємно, що правий табір робить спільні справи, - говорить голова "Правого сектора" Андрій Тарасенко. - Ще краще, що націоналісти дискутують на програмові, ідеологічні теми. Це вірний шлях до реального об'єднання, яке породить нову еліту для держави.

Історик, речник "Національного корпусу" Олександр Алфьоров вітає присутніх від імені керівника партії, нардепа Андрія Білецького, який не зміг прийти.

- Вірили, не вірили, як воно буде далі йти, проте цифра п'ять — перший ювілей із чим вітаю організаторів, - каже він. - Світом панують нові технології, інтернет зробив революцію. Українська нація повинна переформатуватися і не те що йти в ногу з часом, а на два кроки вперед.

- Україна не повинна бути зачарована ні Сходом ні Заходом, - звертається голова ОУН Богдан Червак. - Творимо Балто-Чорноморський Альянс, який має стати фактором міжнародної політики, стабільності Європи та світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське військове привітання "Доброго здоров'я" можуть змінити

Присутніх запрошує у Білорусь тамтешній опозиціонер, голова Ради Білоруського Національного Конгресу В'ячеслав Сівчик. Проте уточнює: "Простих людей в нашу країну запросити не можу, не так там зараз безпечно. Але депутати, які працюватимуть при посольстві України, будуть у безпеці. Поспіху вам, Слава Україні, Жыве Беларусь".

Родичам воїнів ОУН-УПА вручають нагороди, якими 40-50-х роках минулого століття нагороджували їхніх предків.

- УПА була єдиною в історії повстанської армією, яка спромоглася утворити власну систему нагород і і заохочень, - каже історик Микола Посівнич. - Нашою метою було знайти 1102 лицарів повстанських нагород. Поки що відомі імена і місце їх народження лишень половина. Вдалося віднайти понад дві сотні нащадків. Пошуки тривають.

Нагородні хрести передають родичам бійців ОУН-УПА Василя Небесійчука, Василя Процюка, Василя Хімчака, Ярослава Стецька і Ніла Хасевича.

- Хвилююся, бо отримую батькову нагороду через 74 роки після його загибелі, - каже 78-річний Микола Процюк. - Він дійсно цю нагороду заслужив. Він не вважав себе політиком, перш за все був військовиком. Я вас запевняю, якщо б такі військовики були у нашій українській армії, ми б не мали ні Іловайська, ні Дебальцеве і Крим був би у складі України.

Бандерівські читання проводяться з 2014 року в перших днях лютого. В час створення Організації Українських націоналістів 1929 року, як руху, який поставив за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

Зараз ви читаєте новину «На Бандерівських читаннях згадали про Мальдіви Порошенка і "Фалькон" Маска (відеорепортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути