понеділок, 17 серпня 2020 17:53

МЗС вперше в історії викликало свого посла з Білорусі

МЗС вперше в історії викликало свого посла з Білорусі
Дмитро Кулеба викликав посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва. Фото: УНН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба викликав посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва. Це вперше МЗС вдалося до такого кроку у відносинах з Білоруссю.

Про це йдеться в заяві Кулеби від 17 серпня на офіційному сайті пресслужби МЗС України.

"Офіційний Мінськ передав затриманих "вагнерівців" до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні. Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам. Після цього Олександр Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі. Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі. Сукупність зазначених фактів та дій, а також розвиток подій у Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри офіційним результатам виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах", - заявив Кулеба.

Очільник МЗС запевнив, що такий крок жодним чином не вплине на здатність України забезпечувати права та законні інтереси своїх громадян на території Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вагнерівці" розповіли нову версію перебування в Білорусі

9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента. Попри численні фальсифікації, ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, який є головою держави вже 26 років. Це вивело людей на масові протести. У відповідь влада вивела ОМОН. Силовики жорстко розганяють мирних громадян, застосовують водомети, сльозогінний газ і вогнепальну зброю. За тиждень силовики затримали близько 7 тис. людей. Один чоловік загинув.
Лукашенко заявив, що акціями протесту керують з-за кордону, і звинуватив низку держав, зокрема Україну, в агресії проти Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «МЗС вперше в історії викликало свого посла з Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути