Ексклюзиви
понеділок, 05 квітня 2021 11:59

МЗС виступило проти денонсації Харківських угод

МЗС виступило проти денонсації Харківських угод
За розміщення Чорноморського флоту на півострові РФ несе перед Україною фінансові зобов'язання. Фото: "РИА Новости"

Міністерство закордонних справ України виступає проти денонсації Харківських угод. У відомстві впевнені, що за порушення умов домовленостей можна отримати компенсацію від Росії.

Про це розповів спікер МЗС Олег Ніколенко, пише LB.ua. Підписаний 2010 року документ фіксує порушення РФ своїх юридичних зобов'язань на тлі тимчасової окупації Кримського півострова.

"Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування Чорноморського флоту, залишає чинним зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов'язує військові формування флоту поважати суверенітет і законодавство України. Порушення положень угоди надає нам додаткових аргументів у разі можливого розгляду в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму. Українська сторона проводить системну роботу для відновлення порушених прав країни", – заявив він.

Ніколенко зауважив, що за розміщення Чорноморського флоту на півострові РФ несе перед Україною фінансові зобов'язання. Ігнорування взаємних розрахунків створює підстави для боргових позовів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування Харківських угод може обернутися проти Зеленського

Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами Харківських угод. СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

21 квітня 2010-го колишній президент України, якого Верховна Рада позбавила цього звання, Віктор Янукович і на той час президент РФ Дмитро Медведєв підписали в Харкові угоду, за якою термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі подовжили з 2017-го до 2042 року з автоматичною прологнацією на 5 років.

17 березня у Раді зареєстрували законопроєкт про припинення дії Харківських угод.

Зараз ви читаєте новину «МЗС виступило проти денонсації Харківських угод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути