Ексклюзиви
середа, 19 березня 2014 00:40

МЗС України направило Росії ноту протесту

МЗС України направило Росії ноту протесту
Фото: wikipedia.org

МЗС України ввечері 18 березня викликав російського повіреного у справах України Андрія Воробйова для вручення ноти протесту проти визнання Росією незалежності Криму і підписання договору про включення півострова до складу РФ. Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті відомства.

Приєднання Криму до Росії Київ оголосив актом анексії. У заяві стверджується, що Крим окупований російськими військами, а українські влади "категорично заперечують" поширення суверенітету РФ на територію півострова і залишають за собою право вживати заходів у відповідності з українським та міжнародним законодавством. Про які саме заходи йдеться, в тексті не пояснюється.

При цьому український МЗС звинуватив Росію в порушенні норм міжнародного права про гарантії територіальної цілісності і недоторканності кордонів, а також принципу невтручання у внутрішні справи інших держав. Крім того, в заяві українського зовнішньополітичного відомства наголошується, що, згідно з підписаним між країнами в 1997 році договору про дружбу, співпрацю і партнерство, Росія "зобов'язалася поважати територіальну цілісність і підтвердила непорушність існуючих кордонів між країнами".

18 березня президент РФ Володимир Путін і представники глава уряду Криму Сергій Аксьонов, спікер кримського парламенту Володимир Константинов і глава Севастополя Олексій Чалий підписали договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Угоду має ратифікувати російський парламент.

Раніше, 17 березня, кримська влада, в кінці лютого відмовилася визнати змінилося керівництво в Києві, оголосили автономну республіку незалежною державою, посилаючись на підсумки нещодавнього референдуму. У свою чергу, Київ, а також країни Євросоюзу і США, оголосили референдум нелегітимним.

Зараз ви читаєте новину «МЗС України направило Росії ноту протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути