середа, 13 серпня 2008 14:12

МЗС хоче, щоб Чорноморський флот ходив під прапором України

Президент України Віктор Ющенко відправив на схвалення в уряд країни проект нових правил перебування Чорноморського флоту в Криму. За інформацією українського видання "Дело", один з проектів ухвали, підготовлений українським МЗСом, передбачає, що російські кораблі зобов"язані ходити під українським прапором, який повинен підніматися одночасно з російським.

Також новими правилами російській стороні забороняється передислокувати нові кораблі до Криму для посилення угрупування Чорноморського флоту. Відзначимо, що, за словами українських журналістів, Ющенко повинен був отримати відповідь від уряду з приводу нових правил до 10 ранку за місцевим часом, проте ніяких повідомлень про реакцію українських міністрів поки не поступало. "Дело" стверджує, що документи були схвалені членами кабінету міністрів України ще в червні 2008, проте їх ще не підписала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, і вони не набули чинності.

Тим часом, міністерство юстиції України упевнено, що у нього є всі правові підстави для того, щоб заявити про порушення Росією угоди про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ в територіальних водах країни. На думку українського мінюсту, участь ЧФ в операції біля побережжя Абхазії порушила один з пунктів російсько-української угоди, повідомляє "Інтерфакс".

Згідно з угодою, укладеною в березні 1999 року, "військові формування поважають суверенітет України, дотримуються його законодавства". При цьому, як стверджується в заяві Мінюсту, "частиною українського законодавства є Договір про дружбу, співпрацю і взаємодопомогу між Україною і Республікою Грузія від 1994 року". У цьому договорі містяться, зокрема, зобов"язання "не допускати використання територій однієї із Сторін для підготовки і здійснення агресії або інших насильницьких дій проти іншої Сторони".

Раніше російське військове командування повідомило, що кораблі Чорноморського флоту потопили ракетний катер біля побережжя Абхазії. Як стверджують в Міноборони РФ, вогонь по катеру був відкритий після того, як грузинські моряки спробували обстріляти російські судна.

Київ зайняв міцну прогрузинську позицію в конфлікті в Південній Осетії. Окрім запевнень в співпраці і надання гуманітарної допомоги грузинській стороні, Україна вирішила застосувати санкції до російського флоту. Повідомлялося, що Київ може пред"явити російському Чорноморському флоту податкові претензії (ці відомості пізніше спростували), або взагалі не пустити на місце постійної дислокації.

Примітно, що перший замміністра юстиції України Євгеній Корнійчук стверджував, що угоди між Росією і Україною по Чорноморському флоту РФ не передбачають обмежень дій флоту за межами України. Колеги Корнійчука назвали слова замміністра його особистою думкою.

Зараз ви читаєте новину «МЗС хоче, щоб Чорноморський флот ходив під прапором України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути