Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2024 09:43

Заколоти, страти та репресії – про події у країнах, де триває боротьба за владу будь-якими методами

Заколоти, страти та репресії – про події у країнах, де триває боротьба за владу будь-якими методами
Збройні формування у Сомалі, котрі протистоять урядовим військам. Фото: eastnews.ua

У міжнародному огляді – протистояння у Сомалі, Конго та Венесуелі. Gazeta.ua розповідає про яскраві події, які не на видноті.

Сомалі: спроба теракту в роздертій столиці

У Сомалі продовжується криваве змагання за владу. Цими вихідними у столиці країни Могадішо сталися кілька потужних вибухів. За повідомленнями місцевих ЗМІ, є жертви. Ще один теракт вдалося попередити на військовій базі проурядових сил. Могадішо терактами не здивуєш, минулого місяця невідомі підірвали автомобіль силовиків. Та нині ситуація особлива через протистояння з Сомалілендом, частиною Сомалі, котра оголосила себе незалежною державою.

Сусідня Ефіопія, котра не має виходу до моря, підтримує Сомаліленд через угоду з оренди частини побережжя. Тож міністр закордонних справ Сомалі Ахмед Моалім Фікі попередив Ефіопію, - якщо та не припинить підтримувати Сомаліленд, уряд Сомалі почне допомагати повстанцям у Ефіопії. Попередження не зайве, бо днями ефіопські військові взяли під контроль всі аеропорти Сомалі щоб перешкодити доставці єгипетських військ і зброї до Сомалі. Отже, уряд Сомалі може розраховувати лише на аеропорт Могадішо.

У зв'язку з цим спецпредставник США Майк Хаммер заявив що Вашингтон підтримує територіальну цілісність Сомалі. Тим часом Ефіопія і Сомалі відклали черговий раунд переговорів по врегулюванню, котрий мав би відбутися у Анкарі.

Конго: заколот і винні

В Демократичній Республіці Конго засудили до страти 37 осіб, котрих військовий трибунал визнав винними в участі у заколоті у травні 2024 року.

Заколотники захопили офіс президента, спричинили стрілянину біля помешкання одного з кандидатів у спікери парламенту. Всі деталі того, що сталося, - маловідомі, бо спроба держперевороту була швидко придушена. Представник армії Конго, бригадний генерал Сильвен Еженге повідомив про арешт учасників заколоту.

Серед засуджених громадяни США, Канади, Великої Британії, Бельгії. Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що американська сторона "продовжить уважно стежити за розвитком подій".

Причину такого відносного спокою Міллера частково пояснив адвокат іноземних засуджених Річард Бондо: фігуранти процесу мають зауваження до процедури, не всі вимоги якої були дотримані, тому він сподівається на успіх апеляції.

За деякими даними, на чолі спроби перевороту стояли лідер повстанців Крістіан Маланга, якого застрелили під час зіткнень. Він планував захопити соратника президента Фелікса Чіксекеді.

Венесуела: переслідування опозиціонерів та полювання на відьом

У Венесуелі заарештували кількох іноземців за підозрою у змові проти влади та планування вбивства Ніколаса Мадуро, котрого Захід так і не визнав переможцем виборів 2024 року. Міністр внутрішніх справ Венесуели Діосадо Кабелло вказав на уряд США, котрий, за його словами, причетний до цього. За його словами, серед підозрюваних є троє громадян США, один чех і два іспанці. Причому арештовані американці, за версією венесуельських силовиків, нібито мали контакти з американською розвідкою. Іспанці, як каже міністр внутрішніх справ, контактували з лідеркою опозиції Марією Мачадо, котора зараз переховується в Іспанії. Її, нагадаємо, усунули від участі у президентських перегонах і згодом вона викрила фальсифікації, які вчинив Мадуро щоб захопити владу.

Кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес, який насправді мав би перемогти на виборах у Венесуелі, теж був вимушений утекти в Іспанію через страх за своє життя і репресії щодо чиновників, які його підтримували.

Зараз ви читаєте новину «Заколоти, страти та репресії – про події у країнах, де триває боротьба за владу будь-якими методами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути