Ексклюзиви
субота, 09 листопада 2019 22:31

"Ми — мільйони, які чекають вироків". На Банковій вимагали не розвалювати "справи Майдану"
6

8 листопада під Офісом президента Володимира Зеленського збираються близько 100 громадян та активістів. Вимагають не допустити розвалу "справ Майдану". Порівнюють нищення справ з подрібнювачем паперу, який стоїть на коробці з написом "ДБР".

"Справами Майдану" сукупно називають провадження щодо злочинів під час Революції Гідності. З 2014 ними займалося Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури. Керівником був Сергій Горбатюк. За весь час у "справах Майдану" повідомили підозри 448 людям, передали до суду 298 обвинувальних актів, озвучили 57 вироків. Водночас управління та Горбатюка постійно критикували за низьку ефективність роботи. Таку ж позицію підтримав новий генпрокурор Руслан Рябошапка.

З 20 листопада підрозділ Горбатюка офіційно не може розслідувати "справи Майдану". Адже прокуратура втрачає розслідувальну функцію. Усі незакінчені справи ГПУ розділять між двома органами — Державним бюро розслідувань і Національним антикорупційним бюро. "Справи Майдану" підуть до ДБР.
ДБР до них не готове — не вистачає слідчих і треба час на дослідження 5 тисяч томів справ. Це зупинить розслідування на невизначений час.

Чи є альтернатива зупинці розслідування і як згадують про Революцію Гідності за понад 5 років потому під Офісом президента — розповідає Gazeta.ua.

За кілька хвилин до 13 біля входу до Офісу Зеленського починають шикуватися учасники акції. У руках невеликі плакати: "Що після 20.11.19?", "Справи Майдану — екзамен на гідність", "Не злий Майдан". На крайньому плакаті справа напис: "Чи то влада дурна, чи нас тримає за дурнів".

Навпроти прапорів Європейського Союзу та України жінка в довгому світлому пальті тримає 2 фотокартки. На обох один і той самий чоловік. Знизу він обіймає великого білого собаку. Зверху — на ньому кров.

— Це йому одразу першу медичну допомогу надають між сценою і стелою, — каже Тамара Швець, дружина героя Небесної Сотні Віктора Швеця. — Його винесли з Інститутської, де отримав два кульових поранення. Одне під ключицею, друге в груди. Я тут не лише заради своєї справи. Це спільний біль.
За півгодини вона почне свій виступ словами "Слава Україні".
— Знаєте, є така передача "Право на владу". Мене запросили вдруге. Я ставила питання Горбатюку — наскільки фахові прокурори й слідчі ведуть "справи Майдану". Він чітко відповів: "Ми вчимося на "справах Майдану".

Автор: Анатолій Гаєвський/Gazeta.ua
  "Я тут не лише заради своєї справи. Це спільний біль", — дружина героя Небесної Сотні Тамара Швець
"Я тут не лише заради своєї справи. Це спільний біль", — дружина героя Небесної Сотні Тамара Швець

Біля дерев'яних дверей Офісу до рук бере мікрофон координаторка "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук. Вона єдина на акції у відкритих туфлях. На вулиці до 10 градусів тепла.

— Я згадую ці майданівські дні, — каже вона. — Як на гарячу лінію дзвонила матір, яка шукала сина і знайшла в лікарні. Вона плакала у слухавку, казала, що це не син, це криваве місиво. Дзвонили нажахані люди, що втекли з Кріпосного (провулку — Gazeta.ua) і благали щось зробити з викраденими людьми. Я пам'ятаю 18-20 лютого, яке злилося в один день. Нам дзвонили сотні людей, говорили, що на Майдані вбивають.

— Сьогодні ми зібралися з рідними загиблих, постраждалими, адвокатами, правозахисниками. Якщо зараз нічого не зробити — розслідування "справ Майдану" просто розвалиться. 5 тисячі томів, які опрацьовували за ці роки, мають передати з ГПУ до ДБР. Але в ДБР їх нема кому приймати. Департамент не створений. Якщо взяти нових слідчих, вони тільки півроку будуть ознайомлюватися з документами. На кожного слідчого ДБР уже зараз понад 100 проваджень. Якщо 101-ою буде "справа Майдану", ніякого розслідування не буде. Тому ми напрацювали кроки, які треба втілити за два тижні.

Серед цих 7 кроків зміна закону про Державне бюро розслідувань. А саме переведення слідчих і прокурорів з ГПУ до ДБР без конкурсу, якщо вони щонайменше 4 місяці займалися "справами Майдану". Створення у ДБР окремого управління для "справ Майдану", призначення його керівником Сергія Горбатюка.

— Ми особисто телефонували пану Рябошапці, — говорить у мікрофон Юрій Аксенін, голова організації "Родина героїв Небесної Сотні". — Писали повідомлення, що треба зустрітися і почути його офіційну позицію щодо продовження розслідування "справ Майдану". У нас дедлайн 20 листопада, а до 20-го є список вимог. Зустріч з генпрокурором, створення групи, яка комунікуватиме з представником прокуратури, ознайомлюватиме з ходом розслідування. Створення фонду для адвокатів і потерпілих, які дістаються на суди. У нас є проблема не лише із закриттям управління й перенесенням справ, а й із затягуванням засідань з боку адвокатів звинувачених. Ми просимо президента Володимира Зеленського звернути на це увагу і взяти під контроль.

Автор: Анатолій Гаєвський/Gazeta.ua
  "У нас є проблема не тільки із закриттям управління й перенесенням справ, а ще й з тим, що адвокати звинувачених затягують, зривають засідання", — голова ГО "Родина героїв Небесної сотні
"У нас є проблема не тільки із закриттям управління й перенесенням справ, а ще й з тим, що адвокати звинувачених затягують, зривають засідання", — голова ГО "Родина героїв Небесної сотні

Учасники стоять на невисоких сходах перед Офісом. На підлозі встановили колонку. Зліва — досі стоїть елемент з акції, присвяченій вбитій активістці Катерині Гандзюк. Справа — наклеяний на сіру плиту напис "Ей 28. И она точно не лох".
Попереду півметрова картонна коробка з написом "ДБР", зверху стоїть пристрій для подрібнення документів — шредер.

Автор: Анатолій Гаєвський/Gazeta.ua
  Шредер увімкнуть на 29 хвилині акції
Шредер увімкнуть на 29 хвилині акції

— 6 років підряд ми боремося з системою, яка складалася всі роки незалежності, каже Марина Ліліченко, адвокатка родин Небесної сотні. — І ця система заважає нам працювати досі. У мене стан когнітивного дисонансу, коли людина обіцяє завершити "справи Майдану". Що ми маємо на сьогодні: ті, хто винні, на свободі. Ті, хто обіцяють, продовжують обіцяти. Я б хотіла закликати президента втрутитися. Ми не купка людей, ми мільйони по всій Україні, які чекають вироків.

О 13:29 мікрофон повертається до координаторки "Євромайдан SOS" Олександри Матвійчук.
— Вибачаємося перед усіма, кому буде боляче, — попереджує вона.

Через колонку зліва вмикають пісню "Пливе кача", під яку прощалися із вбитими в часи Революції Гідності. До подрібнювача документів підходить хлопець і поступово опускає в нього кольорові фотографії тих часів. З'являється секундний звук пережовування паперу, і фото розпадаються на тонкі смужки у коробці з написом "ДБР".

— Я стояла і плакала, не знаю, як можна не плакати, — каже Оксана Михайлевич. На акцію прийшла в обідню перерву. У руках плакат: "Володимир Зеленський, чому саботуються "справи Майдану?". — Багато родичів Небесної сотні вже померли, не дочекавшись ніякого результату. Попередня влада ухвалила зміни, які забрали в прокуратури функцію розслідування. Після того не зробили нічого, аби систематизувати подальший розгляд справ. Не знаю, чи чекати від нової влади покращення. Усе якось соромно...У нас кожна влада працює так: якщо не смикати, то нічого не відбувається. Насправді це не проблема саме нашої влади. Вона розрахована на те, аби відповідати на запит суспільства. Суспільство має нагадувати владі, які в неї є потреби.

О 13:56 до учасників акції виходить представник Офісу. Його просять представитися в мікрофон. Він тихо відповідає.

— Можна голосніше? — Вигукують з натовпу.
— Майте повагу!

Через нього передають два звернення — спільне від 5 громадських організацій та окреме від родин героїв Небесної Сотні.
— Ми бачимо, що дуже швидко, рішучими кроками представник Офісу взяв два звернення, пішов їх реєструвати, — каже Олександра Матвійчук. — Ми сподіваємося не стільки на письмову відповідь, як на конкретні дії щодо впровадження наших пропозицій.

Автор: Анатолій Гаєвський/Gazeta.ua
  Звернення громадських організацій та родин Небесної сотні передають представнику Офісу Зеленського
Звернення громадських організацій та родин Небесної сотні передають представнику Офісу Зеленського

— "Справи Майдану" — це не лише 20 лютого, розстріли, — додає Олександра. — Це купа справ. Сфальшовані протоколи проти учасників Автомайдану, незаконні розпорядження про використання спецзасобів, ухвалення диктаторських законів "16 січня". Для ефективного розслідування треба гарантії незалежності, зокрема керівництва, яке не має втручатися у розслідування і вирішувати, коли його передавати в суд, давати обіцянки пресі. Тим більше забирати провадження, які вже наближаються до кінця. Забирати у слідчих, які їх ведуть, аби вони, не дай Боже, їх не дорозслідували. Там треба співпраця з СБУ, МВС, сприяння судової гілки влади. Одним створенням департаменту в ДБР ситуація не вирішиться, але без цього та іншого кроків, воно все просто розвалиться.

Автор: Анатолій Гаєвський/Gazeta.ua
  "Для ефективного розслідування одного департаменту буде замало"
"Для ефективного розслідування одного департаменту буде замало"

Акцію завершують приблизно о 14 годині.
— Слава Україні! — Вигукує хтось з лівого боку.
— Героям Слава! — Відповідає натовп.
— Слава нації!
— Смерть ворогам!
— Україна!
— Понад усе!
— Україна!
— Понад усе!

Останнім з Банкової йде Сергій Горбатюк. До нього вишукувалася черга з журналістів, яку періодично намагається оминути літній чоловік. Пропонує колишньому керівнику "справ Майдану" почитати його наукові праці. Коли Горбатюк просить зачекати, обіцяючи приділити йому час, він киває другу головою зі словами "наша людина".

Автор: Ольга Кириленко/Gazeta.ua
  Екс-керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк спілкується з журналістами. З Генпрокуратури його звільнили 23 жовтня
Екс-керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк спілкується з журналістами. З Генпрокуратури його звільнили 23 жовтня

О 15 виходимо з екс-керівником управління спецрозслідувань ГПУ з території Офісу й ідемо в бік Нацбанку.

— Якщо ми говоримо про зацікавленість у результатах, то які є проблеми з продовженням повноважень (ідеться про можливість ГПУ проводити досудові розслідування — Gazeta.ua)? — Каже 46-річний Сергій Горбатюк. — Ми продовжували слідчі повноваження прокуратури з 1996 року — 23 роки. Якщо всі так зацікавлені в розслідуванні, то чого не продовжити ще? На рік чи на два. Які проблеми? Залишаються ті самі слідчі, нікуди не переходять, не треба ніяких конкурсів.
Коли пропонували (людям з команди управління спецрозслідуванням — Gazeta.ua) просто перейти в ДБР, ніхто взагалі не хотів. Певно тому, що раніше працювали з Трубою (керівник ДБР — Gazeta.ua). Певно, що бачать вплив Портнова на ДБР. Але вони готові переходити, якщо керівником підрозділу буде хтось із наших. Я про це говорив Рябошапці, Чумаку, Трубі. Я готовий...якщо від того буде користь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бачу себе на посаді генпрокурора — Горбатюк

Зараз ви читаєте новину «"Ми — мільйони, які чекають вироків". На Банковій вимагали не розвалювати "справи Майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути