середа, 31 жовтня 2012 11:18

"Ми - добровільна армія!", - підтримати Довгого прийшли чотири "бабусі"
6

Фото: Фото: gazeta.ua

- Мы за Довгого добровольно, - вигукує жіночка років 50 під будівлею районної ради на Дарниці, де проходить засідання ОВК 214 округу. - Да, мы - добровольная армия. Мы добровольно идем работать. За свой дом боремся, за чистоту. Мы хотим жить нормально, а не в свинарнике, понимаете, - переходить на крик жіночка, активно розмахуючи руками. - Я что, денег прошу?

Позаду ще три жіночки трохи постарше згідно кивають, але самі відмовчуються.

- Ви за Довгого, бо гроші дає?, - питають у неї.

- Нет, не за гроши. Свой подъезд я сама сделала. Я сказала: не надо мой подъезд делать, я сама сделала красиво. У меня там стены расписано, промя детский сад. Я люблю красиво чтоб было, а не в свинарнике жить. Сколько я просила Черновецкого, сколько Попова просила. Мы жили как в свинарнике! Просили дорожки сделать..., - плутається вона і раптом додає. - Если Чумак станет, не знаю, чем это кончиться.

Жіночки за хвилину розходяться з площі. У приміщенні райадміністрації має розпочатися засідання ОВК 214-го округу. На цьому окрузі упритул ідуть кандидат від УДАРу Віктор Чумак і самовисуванець, колишній секретар Київради Олесь Довгий.

- Я громадянин, який прийшов захищати свій голос, - розповідає жіночка, яка щойно підійшла на площі. Вона у світлій короткій шубці із пофарбованим білим волоссям та яскравим макіяжем. Представляється Людмилою Сівохіною. Каже, що живе у Києві, працює підприємцем і не хоче змінити владу. - Люди на нашому окрузі, незважаючи ні на роздачу гречки, ні на те, що роздавали нам пайки, он вчора взяв більше Чумак. Люди проголосували не за кандидата Чумака, ми його дуже мало знаємо, він з'явився у нас буквально за два тижні. Люди віддали свій голос за кандидата від опозиційних сил. Таким самим вони сьогодні голосували против влади, против режима Януковчиа.

Обурюється, що робота комісії затягується і рушає до приміщення дільниці.

У коридорі на другому поверсі будівлі сидять з десяток правоохоронців. В актовому залі адміністрації збирається кілька десятків осіб. В одній частині залу переважно молоді люди. Туди ж сідає і кандидат-опозиціонер Віктор Чумак. Позаду нього — народний депутат Володимир Бондаренко. З іншої сторони залу — переважно люди похилого віку.

Між кріслами на підлозі лежить сміття — порожні паки від соку, обгортки від шоколадок, напівпорожні пляшки з водою та пластикові стаканчики. За довгим столом на сцені — члени комісії. Перед ними зо три десятки запечатаних коробок з бюлетенями.

Початок засідання затягується — немає голови комісії та достатньо кількості членів ОВК. Люди нервують. Дехто поклав голову на руки та дрімає. Скаржаться, що вже третю доби сплять переважно у цій залі.

- Що характерно, коли тут була райрада, тут, - звертається чоловік до Бондаренка і показує на іншу частину зали. - Завжди сиділи депутати від Черновецького. А по цю сторону — показую на іншу сторону зали — "Бютіцівці" і депутати від УДАРу. Тобто, розстановка сил не змінилася.

За годину засідання так і не розпочинається. До зали заходить Валентин Наливайченко. Кілкька хвилин розмовляє з Бондаренком і сідає поряд з Чумаком. Той помітно нервує, гортаючи новини на ноутбуку, який тримає на колінах.

- Ми розпочинаємо із затримкою на годину. Чи у нас безперервні тільки нічні засідання?, - вигукує Чумак.

Ще за півгодини на сцені з'являється голова комісії. У залі чуються поодинокі оплески. Пропоную продовжити засідання.

- Давайте зробимо все чесно і прозоро, щоби не було потім претензій і приводів оскаржувати, - виголосив він. Чумак піднімається з місця і заявляє претензію, що протоколи з учорашнього засідання так і не було передано до ЦВК, бо вони не були підписані. Приймають представників ДВК. Вони пояснюють, що помилково поклали протоколи в коробку з опечатаними бюлетенями.

- Ми всі є!, - вигукує жіночка, показуючи на десяток людей. - Всі члени ДВК прийшли це засвідчити. Приймається рішення таки розпечатати коробку.

- Пане Вікторе, ми з вами!, - проходить повз одна з членів ДВК. Жіночка піднімає руку в гору із зажатим кулакам і посміхається Чумаку. Він сміється у відповідь.

- Давайте зараз розглянемо скарги, бо у нас по суті жодної не розглянуто, - пропонує голова. Чумак обурюється:

- Давайте вже зачитувати протоколи, люди сидять чекають, скільки можна!

- 10-15 хвилин і все. Обіцяю, - відповідає голова комісії.

Розгляд скарг затягується на 40 хвилин. Половина зали порожніє - люди починають розходитися. Натомість з'являються нові, переважно чоловіки до 30 років, якій стоять осторонь. Натомість у залі відчувається напруга. Дехто гортає сайт ЦВК на тачпаді, пару людей дрімають, молодик п'є воду з 5-літрової баклажки.

Натомість біля президії з'являється жіночка, яка скаржиться, що не довіряє членам ДВК, в якій вона була спостерігачем, бо її не взяли у машину супроводжувати бюлетені та протоколи. Далі підходить молодик, який скаржиться, що голова ДВК гучно не попередив виборців про закриття дільниці і не закрив двері.

- Це так звані "бабушки Черновецького". Он скільки коробок з бюлетенями стоїть. А тут з цими скаргами роблять усе, аби затягнути все це до ночі. Щоби всі плюнули і пішли, - скаржиться представниця Чумака.

Наступна скарга. Молодий чоловік каже, що при підрахунку голосів бюлетені не показували всім бажаючим. Скаргу він написав, та підписалися під нею двоє виборців. У залі здіймається регіт та оплески.

- Це які такі виборці можуть бути посеред ночі під час підрахунку голосів на дільниці?, - питає голова комісії.

- Так а що такого? Спостерігачі хіба теж не виборці?, - посміхається чоловік.

Засідання розпочинається ще через 20 хвилин.

- Остаточна мета оцього всього — змусити комісію визнати вибори такими, що не склалися, - каже Чумак.

Засідання продовжується до ночі. Наступне назначено на 31 жовтня 15.00. Пораховано 88.88% голосів.

Зараз ви читаєте новину «"Ми - добровільна армія!", - підтримати Довгого прийшли чотири "бабусі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути