вівторок, 06 липня 2010 09:02

МВФ хоче від України підвищення цін на газ та пенсійну реформу

МВФ хоче від України підвищення цін на газ та пенсійну реформу

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий відновити кредитну співпрацю з Україною при виконанні владою країни низки умов, серед яких - підвищення внутрішніх цін на газ і проведення пенсійної реформи, повідомили в Міністерстві фінансів України.

"Щодо умов, які висунув МВФ для відновлення кредитної програми: утримання дефіциту сектора загальнодержавного управління на певному рівні, підвищення цін і тарифів на газ, проведення податкової та пенсійної реформ", – зазначено в повідомленні Мінфіну.

Згідно з повідомленням, за підсумками переговорів між урядом України і МВФ узгоджені остаточні редакції проектів листа про наміри, меморандуму про економічну і фінансову політику, технічного меморандуму.

"Це (узгодження документів) є передумовою для затвердження програми stand-by і продовження співпраці з МФВ в межах зазначеної програми. Засідання Ради директорів МВФ очікується наприкінці липня поточного року", – йдеться в повідомленні.

Мінфін також відзначає, що загальна сума нової кредитної програми з МВФ планується на рівні SDR10 млрд ($14,9 млрд за поточним курсом SDR/$1. Термін отримання коштів – 29 місяців, траншами за результатами переглядів програми (при дотриманні критеріїв ефективності та структурних маяків). Очікувана ставка за кредитними коштами буде плаваючою ("плюс" маржа Фонду).

"Кошти МВФ можуть бути направлені в Національний банк України для підтримання на належному рівні золотовалютних резервів або на рахунки Держказначейства з обов"язковим виконанням умови про їх використання лише для врегулювання питань погашення зовнішньої заборгованості уряду", – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, місія МВФ, що працювала в Києві з 21 червня по 3 липня, вирішила запропонувати Раді директорів МВФ надати Україні позику на $14,9 млрд в рамках програми stand-by: Фонд чекає законодавчих змін, що стосуються бюджету і фінансового сектора. При цьому МВФ наполягає на обмеженні дефіциту консолідованого бюджету на рівні 5,5% ВВП в 2010 році і 3,5% ВВП в 2011 році.

Раніше МВФ відзначав недостатню амбітність планів української влади щодо скорочення фіскального дефіциту та надмірну оптимістичність прогнозів дохідної частини бюджету. Уряд України оцінює дефіцит державного бюджету в поточному році на рівні 5,3% ВВП (57,7 млрд грн), тоді як експерти Світового банку – на рівні 8%.

Україна стала членом МВФ в 1992 році, але активна співпраця з Фондом почалася в 1994 році при розробці програми макроекономічної стабілізації та реформування економіки.

За даними Міністерства економіки, за період 1994-2010 рр. Україна отримала від МВФ кредити в розмірі близько SDR10,009 млрд (близько $14,89 млрд в оцінках поточного року): за період 1994-2002 рр. – $4,29 млрд (програми STF, stand-by, EFF) і за 2008-2009 рр. - $10,6 млрд.

МВФ восени-2008 ухвалив рішення про виділення Україні кредитів на суму близько $17 млрд в рамках програми stand-by. Згідно з нею було виділено лише три транші ($4,5 млрд, $2,8 млрд і $3,3 млрд відповідно). Останній транш одержано в серпні-2009, після чого кредитна співпраця була припинена. Згідно з держбюджетом України, в 2010 році на пряме фінансування бюджету планується залучити від МВФ близько $2 млрд.

За даними Мінфіну, до початку червня-2010 заборгованість України перед МВФ становила $12,131 млрд або 29,7% від сукупного державного боргу. Зокрема прямий держборг перед Фондом становить $6,418 млрд і гарантований державою борг - $5,713 млрд.

За матеріалами "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «МВФ хоче від України підвищення цін на газ та пенсійну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути