вівторок, 30 липня 2013 18:02

"МВФ боїться, що Україна скотиться в фінансовий смітник і не поверне 8 мільярдів" - експерт

"МВФ боїться, що Україна скотиться в фінансовий смітник і не поверне 8 мільярдів" - експерт
Фото: infosmi.net

Міжнародний валютний фонд змусить Україну зекономити на депутатах, адміністрації президента та міліції, щоб повернути свої гроші.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олег Соскін.

"Україна — один із найбільших боржників Міжнародного валютного фонду. Ми їм винні 8 млрд доларів. Ведучі світові агенції, Fitch та інші, оцінюють боргові рейтинги України на рівні В3. Це — дуже негативний результат. Нижче тільки С — сміттєва яма. Таким країнам не можна давати в борг, не можна купувати наших боргових зобов'язань. Якщо розміщувати в Україні євробонди (різновид довгострокових цінних паперів, -Gazeta.ua), їх ніхто не купуватиме. Це - дуже ризиковано, бо може бути не нижче 12-15% річних. В Іспанії, Португалії було 6%. І це вже була катастрофа", - говорить Соскін.

Економіст підкреслює: Україна вже сьогодні перебуває у стані реального дефолту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ хоче встановити ретельний контроль над економікою України

"Не можемо обслуговувати свої боргові зобов'язання, якщо не беремо інших позик. Держборг зростає карколомно. Сьогодні  він становить біля 80 млрд доларів. Ми вже давно перевищили 40% від ВВП. Крім того в нас відбувається падіння внутрішнього валового продукту та промислового виробництва. Плюс — невиплата зарплат та пенсій. Зараз ледве-ледве віддали 400 млн доларів МВФ за рахунок невиплати зарплат бюджетникам, вчителям, пограбування бюджетів міст", - розповідає експерт.

Він наголошує, що українську економіку більше не можна характеризувати як ринкову, адже вона — репресивна "з елементами тоталітарного типу". Соскін вважає, що за таких умов "для розвитку підприємництва немає можливостей".

Економіст впевнений, в МВФ зрозуміли, що Україна не здатна виконувати зобов'язання, які дає їм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав дві причини, чому українці відмовляються від валюти

"Тому вдалися до такого майже безпрецедентного кроку — режиму контролю щодо країни. Подібне було тільки одного разу із Аргентиною. Це означає, що в МВФ очікують, що буде обвал економіки, повна руйнація банкової системи. Намагаючись якось цьому запобігти, хочуть увести, так званий,  "режим витрат". Тобто,  уряд повинен ввести режим економії, так званий "секвесторний режим": скоротити витрати на президентську адміністрацію, депутатів, уряд, суди, міліцію і так далі.  Вони скажуть Україні, що негайно треба здійснити це для початку. Друге — змусять вирішити питання з газом. Вони вимагають руйнації корупційної газової сфери, але не змушують нас підвищувати ціни на газ, як це позиціонує режим Януковича. МВФ всього лиш вимагає сформувати прозорий механізм. А це означає, що газ красти вже не можна буде", - запевняє економіст.

Соскін наголошує, що українська влада не може не погодитися, інакше — її чекатимуть фінансові санкції.

"Якщо вони тільки щось пікнуть, Світовий банк припиніть фінансування. Євробанк реконструкції і розвитку вже сказав, що на 30% зменшить фінансування цього року. Інші банки взагалі припинять давати гроші. А тоді зроблять як із Кіпром. І все — дефолт", - прогнозує Соскін.

Нагадаємо, керівництво МВФ заявило, що введе в Україні режим ретельного контролю за економікою.

Зараз ви читаєте новину «"МВФ боїться, що Україна скотиться в фінансовий смітник і не поверне 8 мільярдів" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути