Ексклюзиви
понеділок, 22 серпня 2022 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Можемо перехопити ситуацію на Донеччині так само, як на півдні" – Сергій Кузан

За півроку війни Україна показала такий результат, на який була б не здатна будь-яка інша європейська держава. Збройні сили продовжують вибивати ворога з наших територій, але нікому не можна розслаблятися. Скільки триватиме війна – передбачити ніхто не може. Але "бавовни" буде більше. Росіяни вже шукають техніку по світу, бо їм не вистачає власної. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Сергій Кузан, керівник Українського центру безпеки та співпраці.

Останні тижні бачимо "бавовну" у Криму і на материковому півдні. Разом з тим західні аналітики пишуть, що Україна втратила час на контрнаступ там. Що насправді відбувається?

Більше року наш центр співпрацює з західним аналітичними центрами, які займаються рекомендаціями для політиків. Переважно американських і канадських. Вони формують тези для їх політиків стосовно України у секторі безпеки та оборони. У це важко повірити, але ми значно краще розуміємося на природі ворога. Тому що вісім років воюємо з москалями. Знаємо природу росіян, розуміємо, як думають. Пам'ятаємо концтабори, репресії, розстріли, Голодомори. Тому я би довіряв наших аналітикам та розвідувальному товариству набагато більше, ніж західним. Вони набагато точніші. Вперше у нас питають ті ж амеркианські силовики: "Що ви бачите і як вам допомогти?". Війна повністю змінила всю структуру формування цієї політики у секторі нацбезпеки та оборони. Зазвичай, всі політики та безпеківці озиралися на Штати. Але щодо протидії ворогу - ми на першому місці.

Автор: uscc.org.ua
  Сергій Кузан - голова та співзасновник Українського центру безпеки та співпраці.   Також громадський та політичний діяч, волонтер, юрист,  один із засновників і координаторів, заступник голови Проводу всеукраїнської мережі “Вільні люди”, один із координаторів ініціативи “Вимкни російське”.  Народився 16 травня 1984 року в місті Прилуки на Чернігівщині у родині лікарів. Навчався в Інституті підготовки кадрів для органів прокуратури України Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого. Працював помічником прокурора у прокуратурі Білій Церкві. У 2007 році очолив Харківську обласну організацію ”Молодіжного націоналістичного конгресу”. У квітні 2013 року став одним із засновників руху ”Вільні люди”. 2014-го брав участь в Революції гідності.   З початком війни у 2014 займався волонтерством. З 2019 року став одним із координаторів ініціативи “Вимкни російське”. З 2020 року - співкоординатор правозахисної ініціативи “Free Dr.Kuzmenko” на підтримку Юлії Кузьменко, яку звинуватили в організації вбивства Павла Шеремета. У 2020 році під час пандемії коронавірусної хвороби в Україні брав участь в роботі “Центру волонтерських ініціатив” в Івано-Франківську.   Одружений з Оксаною Кузан. Вона є співкоординаторкою ініціативи “Вимкни російське".
Сергій Кузан - голова та співзасновник Українського центру безпеки та співпраці. Також громадський та політичний діяч, волонтер, юрист, один із засновників і координаторів, заступник голови Проводу всеукраїнської мережі “Вільні люди”, один із координаторів ініціативи “Вимкни російське”. Народився 16 травня 1984 року в місті Прилуки на Чернігівщині у родині лікарів. Навчався в Інституті підготовки кадрів для органів прокуратури України Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого. Працював помічником прокурора у прокуратурі Білій Церкві. У 2007 році очолив Харківську обласну організацію ”Молодіжного націоналістичного конгресу”. У квітні 2013 року став одним із засновників руху ”Вільні люди”. 2014-го брав участь в Революції гідності. З початком війни у 2014 займався волонтерством. З 2019 року став одним із координаторів ініціативи “Вимкни російське”. З 2020 року - співкоординатор правозахисної ініціативи “Free Dr.Kuzmenko” на підтримку Юлії Кузьменко, яку звинуватили в організації вбивства Павла Шеремета. У 2020 році під час пандемії коронавірусної хвороби в Україні брав участь в роботі “Центру волонтерських ініціатив” в Івано-Франківську. Одружений з Оксаною Кузан. Вона є співкоординаторкою ініціативи “Вимкни російське".

Тобто шанси ще не втрачені?

Навпаки. Бачимо, як успішно Україна проводить свою кампанію інформаційного впливу та воєнної операції на півдні. Коли змусили росіян перекидати свої основні резерви на південь. Ті, що так старанно накопичували та берегли для "грандіозної битви" за Донбас, аби захопити Харківщину.

Вся наша кампанія на півдні змусила зривати росіян зі сходу свої найбоєздатніші угруповання на південь східного військового округу. А це саме та армія, яка чинила звірства на півночі. Вона мала захопити столицю у лютому. Потім склала кістяк ізюмського угруповання. Її десантно-штурмові підрозділи також перекинули на невигідний для противника правий берег Дніпра на Херсонщині. А основні логістичні шляхи сполучення зараз розірвані.

Є солдати на передових позиціях, які в чужому краї, не знають, за що воювати. Для рядового бурята чи чеченця – Херсонщина ні з чим не пов'язана

Поставлена задача військово-політичного керівництва: переламати ситуацію, яка для них вже стає критичною. На півдні таких значних сил не було. 20 батальйонно-тактичних груп ризикують залишитися там без забезпечення. Вони мали б просуватися вперед, щоб зірвати наші плани і перехопити ініціативу. Це їм не вдається. Досі не мають чим похвалитися. Чи витягнули ми їхні війська на завідомо зручну нам територію? Херсонщина, Миколаївщина – це великі простори без лісів та щільної міської забудови, як на Донеччині. У таких умовах важко вести бойові дії. Там непідготовлені позиції, немає необхідних ресурсів. А їх вище командування знаходиться на іншому березі Дніпра. Є солдати на передових позиціях, які в чужому краї, не знають, за що їм воювати. Для рядового бурята чи чеченця – Херсонщина ні з чим не пов'язана. І що станеться, якщо потрібно буде підкріплення чи доведеться евакуюватися через Дніпро? Ніхто не знає.

У ворога немає очей в небі. А на великих просторах без прикриття з повітря неможливо здійснити повноцінний наступ

На яких позиціях там наші Збройні сили?

На більш вигідних. Нові російські угруповання наповнюються кількісно. Але місця незнайомі і тут їх початкові позиції явно менш вигідні. На півдні планомірно знищувалися системи протиповітряної оборони та радіолокаційні системи окупантів. Аж включно до узбережжя Чорного моря. Це значить, що у них немає очей в небі. А на великих просторах без прикриття з повітря неможливо здійснити повноцінний наступ.

Далі – у Криму сталося щось таке, що спочатку відбулися наші успіхи на Херсонщині, потім вибухнули склади на півдні Запорізької області, зокрема, Мелітополь. Поступово естафета переходить на північно-західну частину кримського півострова. Так просувається бавовна і зникає їхнє домінування в повітрі. У них ще більша кількість авіації, але без радіолокаційних систем літак стає вразливою мішенню. Їхня ударна авіація в Криму зменшується, стає слабшою. Моральний дух в угруповання ворога на Херсонщиниі після кожного такого удару падає. Це найголовніше. Воюють люди, зброя – це лише інструмент.

Ми зламали плани росіян і знищили їхню репутацію страшної та загрозливої країни.

Наші західні партнери в шоці. Бо були в полоні кремлівського наративу.

Російські війська вперлися і не можуть пройти лінію Сіверськ і Бахмут. Навіть не дійшли до наших основних укріпрайонів

З надходженням більш технологічної зброї українська армія показує дієвість проти засобів російських ППО, які були великою проблемою. Більш успішно наші це роблять на півдні. Чому набагато важче на сході?

Інерція наступу на сході ще зберігається. Саме там росіяни сконцентрували свої основні сили та підрозділи. Хотіли захопити весь схід за кілька тижнів, Луганщину і Донеччину як мінімум. Вперлися і не можуть пройти лінію Сіверськ і Бахмут. Навіть не дійшли до наших основних укріпрайонів. Це величезні маси та сили, які нас переважали і тиснули. В цей час наші військові ризикнули провести операцію на півдні.

Не бачимо цього на сході, але якщо порівняємо, скільки сил було сконцентровано там і скільки на півдні, то там було менше. Такий сміливий крок виявився виправданим.

Ми не могли перейти у наступ і відвоювати Луганищу. Але найголовніше – виграли час, щоб вибороти краще становище на півдні

Наші сили стримали москалів на сході. Ми не могли перейти у наступ і відвоювати Луганищу. Але найголовніше – виграли час, щоб вибороти краще становище на півдні. Але й змусили ворога основні сили зі сходу перекинути на південь. Тепер ми ще побачимо, як наші ЗСУ вирівнюють ситуацію на сході. На це треба час, щоб виснажилися сил противника, які зараз ще йдуть у наступ. Вони кидають як гарматне м'ясо мобілізованих з Луганщини та Донеччини. Інерція наступу ще є. Коли зламаємо її, то зможемо перехопити ситуацію на Донеччині так само, як на півдні.

Росіяни шукають зброю по всьому світу. Іранські БПЛА, які нібито отримала Росія, можуть на щось вплинути?

Дійсно, у росіян є проблема з безпілотниками. У них є досить якісні моделі. Ті ж "Орлани". Але проблеми у них в тому, що це – не ударні безпілотники. Тому вони звернулися до Ірану, де є краща програма ударних безпілотників, ніж у Росії. Тому що свого часу вони збили пару американських і спробували зробити свої. А росіяни не займалися цим. Вони вважали, що їм не потрібен дрон для розвідки. Що далі можна закидати противника потужнішими ракетами, ніж ті, що кріпляться до ударного безпілотника. Ми цю логіку повністю поламали.

Росіяни почали шукати, де взяти якісь менші безпілотники, які б змогли сюди залетіти та нанести хоч і менші, але удари

Жодна армія світу не має ППО, яка могла б на сто відсотків захистити повітряний простір. У нас відсоток збитих ракет доходив до 70. Це багато. Завдяки майстерності наших Повітряних сил ми нівелювали ворожу стратегічну перевагу. Тепер росіяни почали шукати, де взяти якісь менші безпілотники, які змогли б сюди залетіти та нанести хоч і менші, але удари. Перестали покладатися на ракетне домінування. А це була їх основна стратегічна перевага над будь-якою європейською армією. Вони більше не покладаються на свої розвіддані, бо раніше їм казали, що наші ППО знищені, але ті працюють і стають кращими. Тепер росіяни вимушені хаотично шукати інші варіанти.

У Росії багато грошей та є нестача робочої бойової техніки. З консервації техніку не так просто зняти – це потребує часу. А у РФ його немає

Нам доведеться якось протидіяти знову, якщо вони посиляться ще ударними безпілотниками.

На останньому "Рамштайні" домовилися про передачу більше півсотні американських безпілотників Phoenix Ghost. Ми матимемо ці ударні безпілотники, але набагато якісніші за іранські. До честі Міноборони треба сказати, що вони цю загрозу прорахували і вже наперед ми бачили це анонсоване рішення. Україна і тут має ініціативу – як дістати з-за кордону ударні безпілотники. Росія тільки реагує. Зараз вона хаотично скуповує радянські зразки озброєння. Те, що колись роздавали на Близький Схід, Африку. Це свідчить, що у них багато грошей та є нестача робочої бойової техніки. З консервації техніку не так просто зняти – це потребує часу. А у Росії його немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гра Ердогана: чи врятує Туреччина Росію

Росіяни готують нові батальйонно тактичні групи. Нібито добровольців. Чим ці сили різняться від тих, які воювали проти нас ці місяці?

Одна справа, коли воюють кадрові військові, які були в Сирії чи Грузії. Вони пройшли злагодження як бойова одиниця. Тоді військова машина буде непереможна. Але якщо набрати людей, які колись служили, дати їм стрілецьку зброю, то це типове гарматне м'ясо. Немає часу навіть провести бойове злагодження, щоб вони діяли не як "народне ополчення", а підрозділ. На це потрібно багато часу. А зараз їх намагаються заманити грошима. Це кардинально інша історія від тих елітних підрозділів, які нас атакували у лютому. Ми і їх знищили.

На війну йде неблагополучний елемент – старші дядьки, які мають проблеми у сім'ї чи з кредитами

То що говорити про тих чоловіків за 50 з характерним почервонінням обличчя від бояришнику? На війну йде неблагополучний елемент – старші дядьки, які мають проблеми у сім'ї чи з кредитами. Це дуже відрізняється від кадрового військового, якого треба ростити. Російське командування збирає гарматне м'ясо, яке гнатимуть вперед для виявлення наших вогневих позицій. Щоб ми почали стріляти з наших позицій, які потім накриватимуть артилерією та авіацією. Вони вже так воюють проти нас і продовжать.

Ми знищили еліту російських пілотів. У них є величезна перевага у кількості літаків та гелікоптерів, але вже є проблема з льотчиками

Їх військову авіацію пілотують уже пенсіонери. Це має додавати нам оптимізму?

Але не повинно розхолоджувати. Тому що військовий пенсіонер – не звичайний. Це молоді люди, які виходили на пенсію. З досвідом і вміннями, цілком здорові. Можуть воювати. Авіація, можливо, найскладніша ланка російського війська. Там потрібні спеціалісти, а не всі охочі. Водночас, бачимо, що ми знищили еліту російських пілотів. У них є величезна перевага по кількості літаків та гелікоптерів, але вже є проблема із льотчиками.

Ми ще у лютому-березні позбивали значну частину їх літаків. Тепер вони бояться заходити у наш повітряний простір. Не можуть перелітати фронт, бо діють наші хлопці з ПЗРК та ППО. Тому стріляють з-за лінії фронту. Бояться бути ураженими нашою зброєю. Яскравий приклад – 19-річний строковик Нацгвардії, який збив шість чи вісім російських літаків. Для підготовки якісного пілота потрібні роки. Виховувати нову змінну ланку для льотчиків немає часу. Тому набирають старих.

Недооцінювати не можна. Їхні літаки та гелікоптери літають, гатять ракети. Але треба пам'ятати, що ми вже фактично зламали хребет російській авіації. Бо збили їхніх найкращих пілотів на початку війни. Але персоналу ще достатньо, щоб воювати та піднімати в повітря літак, щоб обстрілювати наші позиції.

Для росіян важливі публічні страти полонених, бомбардування шкіл та будинків. Це садисти

Тривалий час немає ніякої інформації про обмін полоненими. У Координаційному штабі поводження з військовополоненими кажуть, що росіяни затягують процес обміну. Також майже нічого не чути про полонених з Азовсталі. Чому обміни проходять так важко?

Самі по собі обміни – це завжди справа дуже тонка і не публічна. Чим більше буде прикута медійна увага до якогось полоненого, тим дорожче його будуть "продавати". Тому що маємо справу з варваром. Найгірший варіант – росіяни страчуватимуть саме його. І прикриватимуться медійною підтримкою, ніби цього вимагало їхнє суспільство. Роблять це, щоб підірвати бойовий дух і мобілізацію суспільства. Це садисти. Для росіян важливі публічні страти полонених, бомбардування шкіл та будинків. Ми маємо справу з терористом з державними повноваженнями.

Обміни непублічні. Але наша держава робить все, щоб вони швидше відбувалися і ми могли забрати наших полонених.

ООН мала всі права, щоб виконати головну функцію міжнародного арбітра та миротворця. Червоний хрест також

Варто наголосити на ролі міжнародних інституцій. У їхніх статутах передбачено вирішення саме таких питань. ООН мала всі права, щоб виконати головну функцію міжнародного арбітра та миротворця. Червоний хрест також. Вимагати від України – абсурд. Ми воюємо з Росією. Нічого не можемо вдіяти за лінією фронту. Але міжнародні організації можуть і вони для цього створені. Росія є їх частиною. Питання в тому, що вони показали свою неефективність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважче відступати. Видно наскільки великі жертви ми платимо" – Ігор Луценко

"Дискусія про візові обмеження у Європі для власників російських паспортів щодня розширюється, до неї приєднуються нові держави, нові політики. Зрештою це має привести до відповідних рішень", заявив президент Володимир Зеленський. Проти цієї ініціативи виступили всі так звані російські ліберали. Чи вдасться ізолювати громадян РФ у їхній країні? Що для цього треба?

Це дуже правильна ініціатива. Вчергове поставили міжнародне питання руба. Чи справедливо те, що росіяни і далі себе почувають в Європі, ніби вони господарі життя, нічого не сталося і не несуть відповідальності за свою державу? Хоча мають паспорт своєї держави. І це в кращому разі. В гіршому – підтримують Путіна та гуляють європейськими столицями. Є непрямими, але співучасниками злочину. Не кидають ракети, але делегували свою владу до уряду та президента Росії творити це беззаконня. Треба вжити заходів і поставити питання, що вони мають розібратися зі своїм урядом. Це підтримують Латвія, Естонія, Литва. Чудово розуміють, яку величезну загрозу несе інтеграція з російськими громадянами і так званою російською культурою, яка насправді є "русским миром". Поступово на Заході відбувається ця дискусія – не можна міняти російські гроші на принципи.

Зараз ви читаєте новину «"Можемо перехопити ситуацію на Донеччині так само, як на півдні" – Сергій Кузан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути