Ексклюзиви
понеділок, 07 лютого 2022 14:28

Москва хоче втюхати Києву "документи" щодо Донбасу - Гармаш

Москва хоче втюхати Києву "документи" щодо Донбасу - Гармаш
Росія, яка окупувала частину території України, вдає із себе "посередника". Фото: Reuters

Розглядаючи в Тристоронній контакній групі "документи" "представників" окупованих районів Донецької і Луганської областей Україна визнає їх стороною конфлікту і назад дороги не буде.

Про це сказав учасник української делегації у ТКГ, журналіст Сергій Гармаш "Цензор.НЕТ".

"Москва хоче, щоб ми почали розглядати документи, які ОРДЛО представляють у ТКГ. Якщо зробимо це, ми, де-факто, визнаємо їх стороною конфлікту й суб'єктом переговорів.

Саме цього Кремль і домагається всі ці роки. Не знаю, чи усвідомлюють наслідки цієї "поступки" наші західні партнери. Але у мене є підстави вважати, що на минулій зустрічі радників лідерів "нормандської четвірки" уже здійснювався такий тиск", - розповів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон завтра буде в Україні

Тиск на Київ в інтересах Москви був і раніше, зауважив Гармаш.

"Щоб Кабмін відкликав з Ради свій законопроєкт щодо політики перехідного періоду на Донбасі", - сказав.

"Тому загроза дуже ймовірна. Якщо ми почнемо розглядати "документи", подані в ТКГ ОРДЛО, визнаємо їх стороною конфлікту і суб'єктом перемовин, тоді дороги назад вже не буде.

У дипломатії є таке поняття, як усталена дипломатична практика. Тобто якщо ми зробили такий крок, то нам доведеться й надалі йти цією дорогою. Москва це чудово розуміє. Тому діє таким чином", - пояснив Гармаш.

Так званий "документ" зветься "планом дій". "План" передбачає його ухвалення Верховною Радою і так званими "народними радами" "ДНР-ЛНР".

"Тобто вони ставлять себе на один рівень з українською державою. Також вони пишуть проєкти рішень ВРУ, навіть проєкти рішень ТКГ, хоча не є її членами. Наприклад, вони пропонували регламент роботи групи, яким передбачається, що рішення приймаються більшістю голосів, враховуючи їхні. Тобто, вони і Росія – це уже три голоси, а Україна завжди або одна, або у меншості з ОБСЄ. Таким чином, усе б голосувалося на їхню користь.

Це абсурд, але він свідомо пропонується і озвучується на ТКГ. Я так розумію, вони мають від Москви завдання продукувати якомога більше документів, щоб чимось нас зачепити, викликати нашу реакцію, втягнути у діалог з ними, і тоді, виходить, ми визнаємо їхню суб'єктність", - розповів журналіст.

Водночас Москва продовжує називати себе "посередниками".

"Росія та її маріонетки насправді хочуть не врегулювання конфлікту, а лише визнання нами суб'єктності ОРДЛО", - сказав Гармаш.

Раніше видання ZN.UA повідомило, "представники" ОРДЛО стверджують, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Парижі зобов'язався розглянути їхні пропозиції.

26 січня у Парижі відбулися переговори радників очільників країн "нормандського формату". У них брали участь Єрмак і заступник керівника адміністрації російського президента Дмитро Козак.

Зараз ви читаєте новину «Москва хоче втюхати Києву "документи" щодо Донбасу - Гармаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути