четвер, 15 лютого 2018 12:24

Міжнародна організація оприлюднила вердикт по українській корупції

Міжнародна організація оприлюднила вердикт по українській корупції
В OECP закликали не втручатися у роботу НАБУ і САП. Фото: daynews.com.ua

Для успіхів антикорупційної реформи Україна повинна без зволікань створити Антикорупційний суд і зберегти незалежність НАБУ та САП.

Про це йдеться у звіті моніторингової групи Організації економічного співробітництва та розвитку, передає прес-служба НАБУ.

"Створення Антикорупційного суду на сьогодні є одним із пріоритетів для України. Не лише тому, що судовій системі бракує незалежності, але й із суто професійних міркувань. Справи стосовно топ-корупціонерів, які розслідують НАБУ та САП, — складні і потребують особливо високого фахового рівня суддів", - ідеться у звіті.

В OECP наголосили, що ключовою умовою формування дійсно незалежного суду є прозорий добір суддів із залученням міжнародних експертів, як рекомендує Венеціанська комісія.

Серед інших рекомендацій OECP — надати НАБУ та САП повний доступ до баз даних системи електронного декларування, можливість самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку, запобігти зовнішньому втручанню у діяльність НАБУ шляхом проведення неупередженого аудиту його діяльності.

"Тиск, який чиниться на НАБУ та САП, з одного боку — це позитивний сигнал: правоохоронні органи якісно роблять свою справу. З іншого боку - це підстава для занепокоєння. Або ви підтримуєте протистояння корупції й антикорупційні органи, або — ні, нейтральної позиції бути у цьому питанні не може", — підкреслили в OECP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антикорупційний суд зламає Порошенкові президентську гонку

22 грудня у Верховній Раді зареєстрували проект закону про Вищий антикорупційний суд від президента Петра Порошенка. Також у парламенті зареєстровані 4 альтернативні законопроекти від депутатів.

Низка міжнародних партнерів України виступили з жорсткими вимогами до Києва через президентський законопроект. Зокрема, Міжнародний валютний фонд заявив, що проект Порошенка про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням України. Згодом Світовий банк теж висунув свої вимоги, попередивши, що на кону $800 млн.

Євросоюз також офіційно виступив із критикою на адресу Банкової через те, що президент, мовляв, подав законопроект про Антикорупційний суд, який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко запевнила, що рекомендації Венеційської комісії та МВФ будуть враховані.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародна організація оприлюднила вердикт по українській корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути