четвер, 28 червня 2012 17:40

Між фактичним змістом Конституції і її реалізацією є суперечності - експерт

Між фактичним змістом Конституції і її реалізацією є суперечності - експерт
Конституційна асамблея має проаналізувати усі недоліки Основного закону - Селіванов. Фото: timeua.info

Не всі положення Конституції виконуються правильно, тому їх треба доопрацювати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав постійний представник Верховної Ради у Конституційному суді Анатолій Селіванов.

Він наголосив, що не згоден із висловами деяких політиків, що чинна Конституція застаріла.

"Наша Конституція не може бути застарілою. Вона може бути певним чином недосконалою з точки зору співвідношенню понять: номінальна, текстуальна форма Конституції і реальне її вираження, тобто реальне забезпечення цієї Конституції. Розрив між номільним і реальним життєвим здійснення конституційних норм, безумовно, сьогодні існує. У Конституційному тексті є внутрішні неузгодженості і тому вони підлягають дослідженню", - пояснів він.

Селіванов додав: "У Конституції, мабуть, є норми, принципи, регулятори, які сьогодні мають оцінюватися по-іншому. Тому що часу після прийняття Конституції минуло достатньо для того, щоб подивитися, наскільки законодавець передбачив саме її мету, завдання і можливість прямої дії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нова Конституція не об'єднуватиме суспільство, а поглиблюватиме розкол"

Він підкреслив, щоу  цьому контексті Конституція є унікальним документом, оскільки тільки в ній говориться про норми прямої дії.

"До Конституції треба поставитися не критично, а уважно з точки зору аналізу. Те, як реалізується сьогодні Конституція – це ключове у цьому відношенні", - наголосив Селіванов.

На його думку, саме для цього і було створено Конституційну асамблею як дорадчий орган при президенті, який має розробити зміни до Основного закону.

"Я думаю, що це і є квінтесенція створення Коснтитуційної асамблеї. Це жодним чином не установча рада. Це дорадчий орган, консультативний орган, який сьогодні має можливість через зібрання саме фахівців, професіональних юристів, вчених, практиків, політологів виконати завдання аналізу: як реалізується Конституція", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни до Конституції залежатимуть від настроїв в суспільстві - Литвин

Постпред ВР у КСУ додав: "Я бачу, наскільки відрізняється буква Конституції від практики її розуміння і реалізації. Тому треба побудувати логічний зв'язок.Треба виявити, наскілька виходять за межі правореалізатори. Влади, наприклад, виходить за межі конституційних повноважень? Так, виходить. Іноді приймаються закони, які не властиві Конституції. Конституційний суд їх таким чином поправляє. Щоправда сьогодні щось мовчить Конституційний суд".

Зараз ви читаєте новину «Між фактичним змістом Конституції і її реалізацією є суперечності - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути