четвер, 28 червня 2012 00:15

Конституційна асамблея працює над змінами до Основного закону

Перше засідання Конституційної асамблеї відбулося 20 червня у стінах столичного університету ім. Тараса Шевченка. Прибули всі президенти України — Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Відкриваючи засідання, теперішній глава держави висловив упевненість, що після проведення парламентських виборів до роботи асамблеї приєднаються багато політичних сил, у тому числі й опозиція.

Глава держави підписав Закон "Про Конституційну асамблею" 17 травня. Вона була створена як спеціальний допоміжний орган при президентові. Завдання — підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції України. Також організація їх суспільного, професійного, експертного обговорення. І доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає текст змін до Конституції президенту України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Конституційна асамблея створена у складі 94 осіб. Переважно це науковці, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, глава Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал. Очолює орган перший президент України Леонід Кравчук.

Основним питання першого засідання став проект змін до Конституції України. До 2014 року його подадуть президенту, заявляє Леонід Кравчук.

— Зараз говорити з точністю до якогось місяця складно, — каже перший президент України. — Ми будемо діяти таким чином: до кінця цього року сформулюємо концепцію конституційних змін, починаючи з 2013-го і весь 2013-й ми будемо працювати над текстом змін, виносити його на обговорення експертами на українському та міжнародному рівні. А в кінці 2013-го і не пізніше початку 2014 року проект закону про внесення змін до Конституції України подаємо президенту України.

Відповідаючи на питання, до яких розділів Конституції будуть вноситися зміни, Леонід Макарович каже, що це буде предметом обговорення. Він також не виключає, що в Конституцію будуть включені нові розділи. Наприклад, на засіданні один з учасників  асамблеї запропонував створити розділ про охорону Конституції.

У свою чергу, президент України Віктор Янукович нагадує, що звернеться до керівництва Європейської комісії та Ради Європи з проханням залучити своїх експертів до роботи Конституційної асамблеї.

Зміст діяльності нового органу переконливо пояснює секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук. Зміни до Конституції будуть вноситися в два етапи, при цьому президент не буде визначати ані перелік положень Основного закону, які необхідно змінити, ані список заборонених тем.

Конституційна асамблея планує протягом одного-двох років завершити внесення змін до Конституції, заявляє Марина Ставнійчук:

— Однак майте на увазі — не виключено, що ми будемо готувати не один цілісний проект змін до Конституції, а пакет проектів, — уточнює. — Я очікую, що буде два етапи і два законопроекти.

Марина Ставнійчук розраховує, що Конституційна асамблея за умов достатньої підтримки до 2015 року завершить весь конституційний процес.

— Перший законопроект може з'явитися вже восени цього року, — додає секретар асамблеї.

Робота Конституційної асамблеї буде побудована таким чином, що ініціативи  надходитимуть виключно "знизу", від членів асамблеї. При цьому по кожному пункту майбутнього законопроекту рішення ухвалюватимуть двома третинами голосів.

На думку експертів, при правильному підході робота Конституційної асамблеї матиме успіх. Внесення певних змін до Основного закону держави сприятиме гармонізації відносин між різними гілками влади та демократизації суспільно-політичного життя в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Конституційна асамблея працює над змінами до Основного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути