пʼятниця, 10 лютого 2017 12:00

Миселюк: Після аудиту НАБУ Ситник може позбутися посади

Миселюк: Після аудиту НАБУ Ситник може позбутися посади
Артем Ситник. Фото: Укрінформ

У вівторок глава представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі зажадав прозорого і незалежного аудиту Національного антикорупційного бюро за участю представників міжнародного співтовариства.

"Хвилюємося через деякі запропоновані законопроекти, які можуть послабити боротьбу з корупцією", - заявив посол.

"Показово, що американці, які зіткнулися на практиці з практикою використання НАБУ (до створення якого вони доклали найбільше зусиль) у різного роду аферах, уже не готові доводити попри все, що в українському бюро зібралися лицарі-антикорупціонери без страху і докору. Зате синхронно з Мінґареллі громадські активісти "Реанімаційного пакета реформ" зажадали від керівництва держави - парламенту, уряду і президента - невідкладно сформувати трійку аудиторів для зовнішньої оцінки Національного антикорупційного бюро. І відзначили, що фахівці, які мали б досвід проведення аналогічних аудитів, в Україні відсутні. Тому, на їх думку, залучення досвідчених міжнародних експертів для проведення першого незалежного аудиту НАБУ є "природною і очевидною необхідністю", - пише у блозі політолог Андрій Миселюк.

Про те, що міжнародним фахівцям навряд чи вистачить сил, бажання і часу розібратися в специфіці "антикорупції по-українськи" - різниці між деклараціями НАБУ і його реальною діяльністю, - активісти у своїй вимозі промовчали, пише експерт. Зате про це активно говорять депутати і питання про формат перевірки роботи НАБУ найближчим часом ще опиниться в центрі запеклих суперечок.

"Політики і громадські активісти почали із запалом боротися за нав'язування своїх правил проведення аудиту Національного антикорупційного бюро. Цей запал зрозумілий: за підсумками цього аудиту робота НАБУ цілком може бути не визнана ефективною, а його керівник Артем Ситник - розлучитися зі своїм кріслом. Іншими словами, цінність цього акта в тому, що лише за підсумками проведеного аудиту такі рішення (плюс ще і зміна багатомільйонного фінансування бюро) можуть бути прийняті", - вважає Миселюк.

У бізнесі провести дійсно авторитетний і компетентний зовнішній аудит просто. Тут є "Велика четвірка" аудиторських компаній PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young та KPMG. Обирай будь-яку - й отримаєш висококласний аудит. З НАБУ, яке повинно було стати ефективним органом у боротьбі з корупцією, а перетворилося в політизований орган з недостатнім професійним рівнем, ситуація складніша. Тут кут подачі (або у разі аудитора - приймання) інформації про його роботу матиме вирішальне значення, стверджує політолог: "Приміром, річницю своєї роботи керівники НАБУ і САП відзначили спільним брифінгом. Розповіли про численні успіхи в антикорупційній боротьбі. До яких віднесли кількість порушених кримінальних справ, розслідувань, що ведуться etc. За бортом їх уваги залишилися серйозні і системні складнощі в роботі нових відомств у протидії корупції, які неодноразово називалися політиками та експертами. Це відсутність системності в роботі, непрофесіоналізм керівництва агентства і пересічних детективів, відсутність своєї чіткої ніші в системі правоохоронних органів".

"Справжнє лихо роботи НАБУ - її політизація, а також його використання в бізнес-операціях, зокрема для зриву приватизації одного з найбільших державних підприємств - Одеського припортового заводу, і у міжнародній геополітичній афері (Манафот і чорна бухгалтерія "Партії регіонів"). Але, якщо аудитори спиратимуться не на ці конкретні факти тупикової еволюції НАБУ в його нинішньому форматі, а на оптимістичні цифри від керівництва бюро - їм саме час просто поставити новий "лайк" діяльності бюро. І видати йому ліцензію на продовження діяльності в тому самому дусі ще на пару років. Особливо якщо ці рапорти про успіхи будуть підкріплені настійними побажаннями європейських політиків залишити НАБУ в його первозданному вигляді. Саме на цей пріоритет форми перед змістом того, чим стала НАБУ, й роблять ставки прихильники", - підсумовує Андрій Миселюк.

Зараз ви читаєте новину «Миселюк: Після аудиту НАБУ Ситник може позбутися посади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути