пʼятниця, 18 листопада 2011 10:30

Місця у списках будуть продаватися по $10 млн, депутати залишаться кнопкодавами - Ляшко

Місця у списках будуть продаватися по $10 млн, депутати залишаться кнопкодавами - Ляшко

Закон "Про вибори народних депутатів", який 17 листопада ухвалила Верховна Рада, став результатом змови Партії регіонів, БЮТу та Яценюка. Про це заявив народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

"Насправді те, що відбулося, ніякий не компроміс, а банальна політична змова. Змова влади і так званої опозиції проти всього суспільства. Ці олігархічні сили, псевдоеліти, які засіли нині у парламенті, вирішили законсервувати своє перебування у владі, не враховуючи інтереси громадян", - зазначив Ляшко.

Новий закон передбачає вибори до парламенту за змішаною системою. Половина депутатського складу обиратиметься по "мажоритарці".

"Мажоритарка" в нинішніх українських реаліях - це не вибори, а призначення депутатами кандидатів від влади. Вже сьогодні запущена машина адмінресурсу. Буде шалена агітація за бюджетні кошти, підкуп виборців і що завгодно. Цей закон призведе до масштабних фальсифікацій", - переконаний Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ вже думають над санкціями щодо України - ЗМІ

В пропорційній системі теж лишили місце для зловживань – партійні списки формуватимуться за старим принципом закритості.

"Це означає, що депутати і далі будуть "кнопкодавами", залежними від волі політичних лідерів. Місця в партійному списку будуть продаватися по 10 мільйонів доларів. Це справжня корупція. Виборці позбавлені можливості впливати на формування цих списків", - аналізує Ляшко.

Прохідний бар'єр збільшили до 5%.

"Це спроба консервації у владі політичних "псевдоеліт", які сидять у парламенті роками і довели країну до ручки. Партія регіонів, БЮТ та Яценюк, гадають, що вони втрьох будуть у парламенті з великими фракціями і не впустять нові сили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НУ-НС передбачають розкол через голосування за закон про вибори

Нагадаємо, Ляшко вносив альтернативний законопроект "Про вибори народних депутатів". Ним зокрема передбачалося проведення виборів за відкритими партійними списками, пропонувалось скасувати прохідний бар'єр повністю, заборонити обиратися до парламенту пенсіонерам. Цей варіант закону було відхилено.

Прийнятий учора Закон спікер Володимир Литвин назвав компромісом, окремі "бютівці" - досягненням опозиції. Закон підтримали 366 депутатів: Партія регіонів – 187, "БЮТ – "Батьківщина" – 62, "Наша Україна – Народна самооборона" - 36, комуністів – 24, "Реформи заради майбутнього" - 19, Народна Партія – 20, позафракційні – 18.

Зараз ви читаєте новину «Місця у списках будуть продаватися по $10 млн, депутати залишаться кнопкодавами - Ляшко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути