Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 16:55

Місцеві вибори як початок кінця експериментів "слуг"?

  Ростислав Балабан
Ростислав Балабан

Рейтинги влади падають, але зростає довіра до місцевих лідерів. Саме на них буде ставка.

Про це свідчать свіжі дані соціологічної групи Рейтинг.

За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний 5% бар'єр долають 5 партій: "Слуга народу" - 15,5% від тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, "Європейська солідарність" – 11,4%, "Опозиційна платформа – За життя" – 11,4%, "Батьківщина" – 8,3% та "За майбутнє" – 6,2%.

Цілком несподівану, але логічну динаміку нарощує партія "За майбутнє" і відбирає рейтинг правлячої партії "Слуга народу", яка втратила більше половини підтримки на загальнонаціонально рівні. Це найбільше розчарування року.

Традиційно, в незалежній Україні місцеві вибори "віддавались" на відкуп регіональним елітам. Причиною було те, що де-факто в нових умовах політики не встигали ці процеси контролювати. А по-друге, до новообраних і призначених керманичів областей була одна вимога - не висовуватись і не критикувати центральну владу.

Рік тому місцеві вибори розглядались, як 4 тур президентських. Воно й не дивно, адже після феноменального успіху на президентських та парламентських виборах потрібно було закріпити "дємбєльським акордом" повне перезавантаження влади і отримати контроль над всією країною. І байдуже що ідея дострокових місцевих виборів минулого року абсолютно нічого не мала спільно із законом, "слуги" тримались за неї бо розуміли, що за рік рейтинги попливуть.

І не помились, як у воду дивились. Вже зараз рейтинги правлячої партії та президента знаходиться на рівні 15% підтримки громадян. Падіння більш ніж на половину. А це шанс для молодих і нових політичних партій.

Ця ж група Рейтинг місяць тому опублікувала результати опитування, які підтвердились й сьогоднішніми даними: 53% громадян будуть голосувати за партії в яких представлені регіональні і перевірені еліти, а не загальнонаціональні невідомі обличчя чи партії, симпатії до яких висловлюють 23%.

Таким чином, місцеві вибори набувають вагомого значення в іншому - вони стають плацдармом майбутньої парламентської кампанії, а значить - переформатуванням партійно-політичних розкладів.

Рейтинги партій як каталізатор успіху

Ще зовсім нещодавно соціологія демонструвала щодо парламентських політичних сил певну константу. І це сприймалось, як даність на майбутнє.

Рейтинги були законсервовані, бо не було нової пропозиції, нового порядку денного і не актуалізовані вибори. Тепер все інакше.

Рейтинг "Слуг народу" за моїм визначенням - рихлий. Виборець шукає альтернативу (причини зрозумілі) і перетікає до "За майбутнє". Електоральні втрати "СН" склали мінус 10 %.

При цьому тренд, або запит на нові обличчя (нові проекти) зберігається. Точніше на реформи, оскільки соціально-політичний уклад відстає від суспільних запитів. Бутафорія реформ не дає якісних змін, поштовху економіці. Це своєрідний пас новим політичним проектам, які мають потенціал.

Український виборець любить, але не закохується. Політику сприймає, як серіал. Цю серію вже подивились , тому давайте наступну.

Враховуючи те, що вибори місцеві - увага буде прикута до регіональних (місцевих, своїх) проектів. Більше 50 % виборців кажуть, що будуть орієнтуватись на місцеві сили.

На цьому фоні зростає політична партія "За майбутнє". За останні три тижні партія наростила + 3 % , і це дає підстави вважати, що вона сміливо долає прохідний бар'єр. І при цьому легко долає, на відміну від того ж радикала Олега Ляшка який тільки й молиться на те, що переступити 5% бар'єр та повернутись у велику політику.

Зараз багато говорять про "гендерну квоту" в партіях, як вимога виборчого законодавства, так от, саме в "За майбутнє" вона найкраще представлена. І, яка скоріше буде не тягарем, а додасть прихильників. Дозволю собі відзначити, що такий розмах точно має за ціль значно більший ніж тільки місцеві вибори.

Ідеологічна радикалізація призведе до розколу країни

Тому важливо плекати тренд який об'єднує, бо це наша найкраща зброя проти гібридної війни.

Зараз вже видно, що всі відомі політичні сили регіональнізуються за симпатіями: ОПЗЖ качає проросійську тему, яка явно контрастує з тим, як ставляться до завершення війни на Донбасі в Західній Україні, де на електоральному полі "пасеться" Європейська солідарність. Це явно не зшиває країну, а ще більше поглиблює розкол. В такій ситуації виникає небезпека політичної нестабільності, що грає на руку зовнішнім силам, країнам в чиїх інтересах слабка Україна.

Партія "Слуга народу" і Зеленський були шансом для об'єднання країни і саме завдяки безпрецедентній підтримці в 73%. Але це було рік тому, зараз рейтинги в три рази нижчі. Це знак часу, що українців не влаштувала політика, а радше підхід до її реалізації. Дилетантство, некомпетентність, відсутність професіоналізму, епатаж – це причини падіння рейтингу.

Тому цілком логічно: в суспільстві є запит на професіоналів, управлінців, політиків з досвідом, а це вже інша якість еліт.

Поява нових політичних проектів – це знак часу, яким просто так не знехтуєш і не заплющиш очі на це. Як місцева партія, або партія мерів "Пропозиція" буде перемагати в містах мерів-засновників не лишаючи шансів "Слугам".

Помітно, що в "За майбутнє" входять представники не тільки великого бізнесу, але й середнього та малого. Такий собі сплав молодості та досвіду, чого не хватало "слугам".

Малий та середній бізнес свої політичні тенденції покладали на партію "Голос", але демарш Вакарчука та незрозуміла комунікаційна політика сильно обвалила рейтинги партії і навряд чи вона підніметься вище окрім як своїх 3%. Тому якщо говорити про перетоки голосів то їх найбільше буде від "Голосу" та "Слуга народу" до "За майбутнє". І на фініші можемо очікувати орієнтовно 15% в загальнонаціональному масштабі. Є, звісно, базові регіони як от Волинь, Одещина, Київщина, Черкащина, проте є всі шанси на першість й в 10 регіонах як мінімум.

Чи можуть вибори перенести?

В кулуарах влади такі пропозиції лунають, і все хочуть списати на поширення пандемії, начебто щоб вибори не стали черговим подразником для збільшення захворювань. Проте чомусь влада не закривала розважальні заклади і не скасовували масові гуляння у великих містах, а от вибори чомусь можуть стати ще однією причиною.

Тому будь-які спроби перенести вибори остаточно знищить легітимність влади і посилить кризу участі, відчуття причетності і відповідальності. Це значно гірше ніж "помилитись", "розчаруватись", обрати і критикувати.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення.
Вибіркова сукупність: 5000 респондентів.
Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.
Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,4%.
Терміни проведення: 25-28 вересня 2020 р.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори як початок кінця експериментів "слуг"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути