неділя, 17 вересня 2017 11:20

Миротворці, санкції, перемовини з бойовиками: про що говорив Курт Волкер на YES

Миротворці, санкції, перемовини з бойовиками: про що говорив Курт Волкер на YES
Курт Волкер: усіх санкцій проти Москви не знімуть до повернення Криму Україні. Фото: dw

16 вересня на 14-й щорічній міжнародній конференції "Ялтинська європейська стратегія" виступив спеціальний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки по Україні Курт Волкер.

Пропонуємо ключові його заяви.

Про миротворців на Донбасі

"Що найперше повинна зробити миротворча місія? Охороняти та забезпечувати мир, контролювати відведення важкої техніки та артилерії".

Він додав, що місія повинна розміщуватися на всій території Донбасу, включно вздовж українсько-російського кордону.

"Основна її мета - безпека людей. І щоб провести вибори, ми повинні виконати Мінські домовленості", - зазначив спецпредставник США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миротворці на Донбасі: що думають учасники YES

На його переконання, спочатку треба дійти компромісу щодо місії, а вже потім її розміщувати на Донбасі. Окремо, він зазначив, що на переговорах у рамках нормандського і Мінського процесів обговорюють, які кроки повинні бути спочатку - щодо безпеки чи політичного процесу.

"Звісно, якщо ми матимемо миротворчу місію, то це може створити певний час, щоби ми змогли здійснити певні політичні кроки у Мінському процесі", - заявив Волкер. При цьому наголосив, що затвердження особливого порядку здійснення місцевого самоврядування на Донбасі повинна розглядати Верховна Рада. "Про які взагалі може йтися вибори, якщо Україна не має доступу до власних територій? Вибори можливі лише у випадку, якщо ми матимемо безпеку", - заявив Волкер.

Про залучення США до нормандського формату перемовин

"Я не думаю, що взагалі це потрібно. Нормандський формат уже виконав свою функцію".

"Я контактую з РФ, Німеччиною, Францією та Україною у цьому питанні. Я знаю, що вони розмовляють, намагаються побудувати діалог, ми координуємося в цих питаннях. Я не думаю, що США приєднуватимуться до цього формату. Але я вважаю, США зацікавлені в тому, щоб розпочати діалог між Росією та Україною, вивести їх на новий стратегічний рівень".

Про санкції проти Росії

Зберігатимуться до повного виконання нею Мінських угод та повернення Криму.

"Я думаю, вони розуміють, що це продовжуватиметься ще дуже довго. Але я також бачу бажання Росії, щоб санкції були зняті", - сказав він.

"Якщо ми говоримо про Мінські домовленості, то це не лише про припинення вогню. Вони вимагають також політичних кроків, безпеку, відновлення суверенітету України, повний контроль Україною її території. Тому санкції не знімуть, доки все це не виконають", - заявив Волкер.

"Навіть якщо Росія виконає ці умови, і ми будемо впевнені, що вона хоче відновити суверенітет України через механізми, які ми зараз розробляємо, санкції все ще залишаться активними через Крим", - додав він.

Про переговори з ОРДЛО

"По-перше, ми ж не говоримо з "владою" Абхазії чи Південної Осетії. По-друге, треба розуміти, що це (конфлікт на Донбасі. – Ред.) не є незалежне етнічне повстання чи громадянська війна. Це не так. Є зовнішня сила, яка використовує деяке місцеве населення як прикриття, щоб створити таку ситуацію".

"Вони (росіяни. – Ред.) хочуть від нас того, що ви кажете (вести переговори з бойовиками на Донбасі. – Ред.), оскільки це звільняє РФ від будь-якої відповідальності. Хочуть зробити так, щоб ми застрягли в переговорах із цими людьми, які нічого не вирішують. А нам потрібні стратегічні рішення".

Про поразку Росії

"Росія хоче знайти спосіб створити таку інтервенцію, яка завершиться тим, що Україна стане проросійською, повернеться в її сферу впливу. Але захоплення територій України насправді дало зворотній ефект. Створило Україну більш об'єднаною і націоналістичною, більш орієнтованою на Захід, ніж раніше, навіть антиросійською. Росія цього не хотіла отримати, коли це починалося".

За матеріалами "УНІАН"

Зараз ви читаєте новину «Миротворці, санкції, перемовини з бойовиками: про що говорив Курт Волкер на YES». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути