четвер, 13 червня 2019 16:08

Міністр розповів, що роблять "смотрящі" на державних шахтах

Міністр розповів, що роблять "смотрящі" на державних шахтах
Міністр екології Остап Семерак був ініціатором зустрічі шахтарів Львівщини з прем'єр-міністром

Шахти на Львівщині не є збитковими. Але з гірниками не розраховуються. Тіньові ділки економічно послаблюють ці підприємства, щоб підготувати їх для віджимання.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.Так прокоментував ситуацію із боргами по зарплатах перед шахтарями Львівщини.

"Шахтарі не нахлібніки. Їхня продукція є конкурентною й рентабельною – продається на ринку. І цих коштів вистачає, щоб покрити всі потреби. Але із шахтарями не розраховуються за продукцію. Тіньові ділки, яких називають "смотрящими", присмокталися до державних підприємств і намагаються загнати їх у сферу своїх інтересів. Це прихована приватизація. Шахти економічно послаблюють, щоб підготувати ці ласі шматки для віджимання", - каже Семерак.

Він був один із учасників учорашньої зустріч шахтарів з урядовцями на чолі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, за участі мера Червонограда та голови Львівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман дав 10 днів на проведення перевірки через обвал шахти

"Це була жорстка розмова. Заборгованість по зарплаті з лютого 2019 року становить понад 215 мільйонів гривень. Частина коштів розблокована одразу. Вирішено зробити незалежний аудит ціноутворення. І замінити керівництво ДП "Львівугілля". На чолі підприємства має стати людина, яку запропонують представники місцевого самоврядування, погоджена із шахтарями. Вона за 3 місяці має вивести підприємство з тупікової ситуації", - сказав Семерак.

За його словами, на Львівщині є збиткові шахти, які мають високу собівартість продукції. Але є - й суперприбуткові. Об'єднання загалом може бути прибутковим. "Розрахунки за продукцію йдуть, але з цього кільця, де ходять гроші, – виключили шахти".

На думку Остапа Семерака, загроза такої прихованої приватизації - що з доведеного до банкрутства підприємства частину людей звільнять. А ті, хто залишаться – будуть безправними.

"Змореними людьми легко управляти", - додає міністр.

Шахтарі державного підприємства "Львіввугілля" перекривали міжнародну трасу "Львов - Рава-Руська" з вимогою виплати заробітної плати у Львівській області. Раніше вони обіцяли заблокувати будинок прем'єра Гройсмана. Шахти цього ДП зупинили роботи в знак протесту проти заборгованості.

Зараз ви читаєте новину «Міністр розповів, що роблять "смотрящі" на державних шахтах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути