неділя, 16 квітня 2023 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністр оборони пояснив важливість зламу на полі бою вже цього року

Міністр оборони пояснив важливість зламу на полі бою вже цього року
Міністр оборони Олексій Резніков пояснив партнерам, чому важливо досягти зламу на полі бою 2023 року. Фото: "РБК-Україна"

Чорноморський регіон залишатиметься в небезпеці, якщо не відбудеться звільнення окупованого Росією Криму.

Також він не зможе повноцінно розвиватись, якщо не буде зламу на полі бою 2023 році. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков під час виступу на полях Чорноморської безпекової конференції у Бухаресті.

Під час промови він акцентував на п'яти рамкових тезах. Вони, на його погляд, мають бути в основі комплексу рішень щодо забезпечення миру, безпеки, добробуту та розвитку у регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РФ стурбовані можливим контрнаступом ЗСУ: свіжі карти ISW

"Повільні дії постфактум не працюють"

Резніков заявив, що принцип "не провокувати" – не працює, адже росіянам не потрібні провокації, щоб розв'язати війну. Він наголосив, що вільний світ має володіти стратегічною ініціативою і бути готовим діяти швидко та превентивно, але "далеко не усі психологічно готові".

Однак, на переконання Резнікова, саме такий підхід буде "найкращим витверезуючим чинником" для будь-якого агресора.

"Потрібна система гарантій-запобіжників, які зведуть до мінімуму бажання вирішувати щось силою"

Він заявив, що не існує альтернативи НАТО і не існує альтернативи Україні в НАТО. Міністр переконаний, що Україна довела свою спроможність посилити Альянс, і відсутність руху в цьому напрямку, на його думку, тільки продовжить невизначеність і ризики.

"Будь-які моделі чи розмови про безпеку в регіоні, які не передбачають звільнення Криму від російської окупації, – це ілюзії"

Резніков заявив, що з цими ілюзіями "треба прощатися", і "не треба себе обманювати, що існують якісь інші варіанти". Тому, на його думку, в контексті Криму має бути тільки один ракурс – як звільняти?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сонце засяє на півдні, на сході, в Криму": Зеленський привітав українців з Великоднем

"На порядку денному має постати питання трансформації Росії"

Резніков заявив, що Росія має пройти через денацифікацію, видати злочинців, компенсувати шкоду. На переконання міністра, в цьому має бути спільна позиція, зафіксована через систему потужних санкцій, що без трансформації у справжню демократичну федерацію РФ не зможе відновити стосунки з цивілізованим світом.

"Правильні ліки, застосовані невчасно, з запізненням, можуть не спрацювати"

Резніков заявив, що затягування чи "заморожування" війни суперечить інтересам Чорноморського регіону – він втратить динаміку, поки інші розвиватимуться. Тому, на думку міністра, спільний інтерес – досягти зламу на полі бою у 2023 році. Для цього Україні потрібна швидка підтримка у достатньому обсязі.

Союзники України побоюються, що очікуваний контрнаступ Збройних сил України цьогоріч не відбудеться. Вирішальна атака, на думку деяких західних чиновників, може припасти на наступний, 2024 рік, за даними ЗМІ.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що українські військові можуть піти в контрнаступ влітку. Раніше говорилося про старт операції навесні.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що ЗСУ поки що не можуть розпочати контрнаступ, який був запланований на весну, оскільки недостатньо зброї. Він пояснив, що необхідна додаткова підтримка зброєю – боєприпаси й винищувачі, а тому військові чекають надходження їх від партнерів.

Зараз ви читаєте новину «Міністр оборони пояснив важливість зламу на полі бою вже цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути