пʼятниця, 07 жовтня 2011 11:22

Міністерство фінансів розчищають під Хорошковського - ЗМІ

Міністерство фінансів розчищають під Хорошковського - ЗМІ

За перевіркою, яку проводять у Міністерстві фінансів, послідує відставка очільника відомства Федора Ярошенка. Це дозволить звільнити місце для нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського. Він стане новим віце-прем'єром і очолить Міністерство фінансів.

Про це із посиланням на обізнане джерело в уряді пише "Комерсант Україна" в пулікації "Бюджет потривожили".

За словами співрозмовника видання, Хорошковський повинен буде закінчити податково-митну реформу, об'єднавши ці відомства в структурі Мінфіну. Керівники Держмитниці Ігор Калетник і ДПС Віталій Захарченко можуть зберегти свої посади. У СБУ від коментарів відмовилися.

Джерело також зазначило, що проміжні результати перевірки з'являться не раніше 17 жовтня, а сама перевірка завершиться 21 жовтня. У Мінфіні ж кажуть, що вона закінчиться 19 жовтня.

Напередодні стало відомо, що з 3 жовтня в Міністерстві фінансів почалася комплексна перевірка, яка, за словами керівника прес-служби Міністерства Віктора Косарчука, триватиме ще два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович призначив Хорошковського головним антитерористом Євро 2012

"Це планова перевірка за дорученням президента, яке він дав ще в серпні. Перевіряється кадрова, правова робота, і найближчим часом ми надамо всю детальну інформацію", - сказав він.

Джерела в Кабінеті міністрів кажуть, що ситуація не схожа на планову, оскільки в аудиті Мінфіну беруть участь усі профільні відомства: Держфінінспекція, Рахункова палата, Держказначейство, Державна податкова служба (ДПС), а також Служба безпеки України. Таку пильну увагу перевіряючих пояснюють особистим неприязним ставленням президента до Ярошенка, який обійняв цю посаду 11 березня 2010 року, відразу ж після формування уряду Миколи Азарова.

"Перевіряється абсолютно все - від того, як Мінфін реагує на факти нецільового використання бюджетних грошей, до витрачання коштів резервного фонду бюджету. На Ярошенку лиця немає, він-то розуміє, з чим пов'язана перевірка", - розповів інформований співрозмовник в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митницю та податкову об'єднають і віддадуть Хорошковському - ЗМІ

Джерело в одній з установ, що беруть участь у перевірці, уточнило, що досліджують 40-50 питань, що належать до всього періоду з моменту вступу Ярошенка на посаду. В основному приділяють увага не тому, як Мінфін курує держфінанси, а тому, як міністерство у своїй діяльності враховує і виконує доручення і укази президента в рамках економічних реформ. Джерелу відомо, що ДПС вивчає формули, за якими розраховуються податкові ставки, бюджетні плани та їх економічне обгрунтування. У Державній податковій службі від коментарів відмовилися.

У свою чергу, голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв заявив, що правоохоронні органи не беруть участь у перевірках.

Зазначимо, Янукович неодноразово публічно висловлював свої зауваження на адресу міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З уряду звільнять Балогу, Єжеля, Ярошенка та Тігіпка?

Так 7 квітня президент порекомендував Ярошенку не перекладати відповідальність за процес формування місцевих бюджетів на прем'єр-міністра.

А 17 травня в Миколаєві на розширеному засіданні регіонального комітету економічних реформ під час обговорення питань, пов'язаних з проблемами безперебійного фінансування військового суднобудування, Янукович сказав: "Федір Олексійович (Ярошенко), враховуючи, що я сокиру вже підняв над вами, думайте весь час, щоб я її не опустив. Я серйозно вам кажу".

Вже 6 вересня глава держави пригрозив звільненням чиновникам, що стримують реформи. Зокрема, він звернувся до Ярошенка з вимогою компенсувати відсутні бюджетні кошти тим відомствам, які відмовилися від послуг посередницьких фірм.

"Федір Олексійович, не грайте зі мною. Я вже багато раз вас попереджав", - звернувся Янукович до міністра. При цьому у вересні в адміністрації Президента обіцяли, що "незабаром" в уряді будуть кадрові зміни.

Нагадаємо, в червні з'явилася інформація про те, що митну і податкову служби України можуть об'єднати в єдине відомство.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство фінансів розчищають під Хорошковського - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути