Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2014 15:08

Меркель набридли розмови Путіна про "загони самооборони" - екс-міністр оборони Німеччини

Меркель набридли розмови Путіна про "загони самооборони" - екс-міністр оборони Німеччини
Фото: LJ aquatek-filips

Кримська криза переповнила чашу терпіння німецького керівництва, і тепер бундесканцлер Ангела Меркель "відводить Німеччину з шляху святенництва з розрахунку", вважає колишній міністр оборони Німеччини Карл-Теодор цу Гуттенберг.

Його статтю публікує The Financial Times, повідомляють зарубіжні ЗМІ.

"Російська анексія Криму вбила те, що німецькі політики часто називають "духом дружби і партнерства" між двома країнами. Зараз Меркель у відносинах з Росією наслідує проєвропейський курс - не чужий принципам, але водночас реалістичний", - вважає Гуттенберг.

Він відзначає, що успіх на цьому шляху залежатиме від того, чи подолає бундесканцлер ряд внутрішніх перешкод. До таких колишній політик відносить партнера Християнсько-демократичного союзу/Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) з урядової коаліції - Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН), німецьке бізнес-співтовариство і трьох колишніх канцлерів Німеччини. "Герхард Шредер кинувся захищати Путіна і тільки-но не поклав провину за кризу на ЄС - як і личить людині, яка одержує зарплату в "Газпромі". Свої п'ять копійок додав і усюдисущий Гельмут Шмідт із міркуваннями про те, що Путіна треба зрозуміти. Завершив цю химерну процесію літніх державних мужів із Німеччини Гельмут Коль - він стурбований, що західним лідерам у відносинах із Росією бракує чуття", - відзначає Гуттенберг.

"На відміну від своїх попередників, Меркель у цьому пошуку винуватого не бере участь. Не варто переоцінювати значущість того факту, що вона виросла в Східній Німеччині, але безпосередній досвід життя в такому суспільстві зробив її несприйнятливою до пропаганди. За дошкою для гри в геополітичні шахи вона в змозі розгледіти долі знедолених і прикрощі в стилі Оруелла, які їм доводиться виносити. Саме тому Меркель, здається, набридли розмови Путіна про загони самооборони, що спонтанно організувалися, і якихось ворогів", - говориться в статті.

Гуттенберг вважає, що, напевно, якби зовнішня політика найбільшої країни Європи багато років не була такою невиразною, реваншизм Росії не дійшов би до того, щоб провокувати нинішню кризу. "І якщо інші країни наслідуватимуть приклад Меркель, Кремлю, можливо, доведеться переглянути стратегію, побудовану на регулярній експлуатації паралічу, що розбив Захід", - підкреслює він.

Зараз ви читаєте новину «Меркель набридли розмови Путіна про "загони самооборони" - екс-міністр оборони Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути