Ексклюзиви
пʼятниця, 08 жовтня 2021 17:21

Медведчуку оголосили нову підозру

Медведчуку оголосили нову підозру
Медведчуку оголосили підозру про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації. Фото: facebook.com/MEDVEDCHUKVV

Народному депутату Віктору Медведчуку оголосили нову підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Про це на брифінгу 8 жовтня повідомив голова СБУ Іван Баканов, передає Gazeta.ua.

Після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Вирішили купувати вугілля в ПАР. Росія хотіла зірвати реалізацію цих контрактів.

"За посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку й правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР", - сказав Баканов.

За сприяння Медведчука організували незаконні схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України. Упродовж 2015 року за постачання вугілля з ОРДЛО бойовикам перерахували щонайменше 200 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили 36 год. телефонних розмов Медведчука

СБУ оприлюднила аудіозаписи, які підтверджують існування "вугільної схеми" й зацікавленість у ній російської влади. Експертиза показала, що на записах є Медведчук. Він обговорює реалізацію незаконних схем із представниками російської влади. Каже, що має гарантії від вищих посадовців України.

За посередництва наближеного до Медведчука бізнесмена Сергія Кузяри на окупованій території обрали два вугільні підприємства, які фактично не працювали. Їхніми керівниками призначили представників окупантів. Вони відкрили банківські рахунки й уклали договори на постачання вугілля.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри двом депутатам - Віктору Медведчуку і його соратнику Тарасу Козаку. Їх підозрюють у державній зраді (стаття 111 Кримінального кодексу; максимальне покарання - до 15 років ув'язнення) і порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу; максимальне покарання - до 12 років позбавлення волі).

Депутатів вважають причетними до трьох епізодів: замах на розкрадання природних ресурсів України, передання секретної інформації про ЗСУ й організація підривної діяльності.

13 травня Печерський райсуд Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт - він діє до 7 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Медведчуку оголосили нову підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути