середа, 31 березня 2021 17:54

Медведчук за рік збагатів удвічі

Медведчук за рік збагатів удвічі
Російські рублі родина Медведчука тримає в білоруському банку. Фото: Ян Доброносов, bykvu.com

Грошові активи родини нардепа від ОПЗЖ, кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука у 2020 році зросли вдвічі порівняно з 2019-м.

Більшість заощаджень зберігається в російських рублях у білоруському банку, повідомляють "Схеми"

Позаторік грошові активи родини Медведчука склали €7 017 878, а в 2020-у вдвічі більше – €14 420 848.

При цьому якщо у 2019 році родина нардепа зберігала гроші переважно у євро і гривнях, то минулого року найбільша сума зберігається на рахунку Оксани Марченко в білоруському "Абсолютбанку" і в російських рублях – понад 784 млн (майже €9,5 млн).

Власником "Абсолютбанку" є білоруський олігарх Ніколай Воробей, який позаторік став співвласником частини нафтопродуктопроводу в Україні (української компанії "Прикарпатзахідтранс").

Громадська організація Центр протидії корупції називає Воробея "банкіром" Медведчука і його соратника, нардепа з ОПЗЖ Тараса Козака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ обшукала "Український вибір" Медведчука

Відбулися й інші зміни в декларації. Медведчук вказав, що його дружина більше не є бенефіціарною власницею російського мікропідприємства "Основы инвестиций" і фінансової компанії "Тренд Оптима". Також зі списку підконтрольних родині компаній зникли Salaminia Commercial Ltd (Британські Віргінські острови) і Protogems Investments Ltd (Кіпр).

Натомість Медведчук засвідчив, що в Оксани Марченко з'явилися ще 2 компанії в Росії, повязані з нафтовим бізнесом.

Ідеться про "Югтранс-НЗНП" (компанія-перевізник) і "НЗНП Инжиниринг". "НЗНП Инжиниринг" – будівельна фірма, виступає замовником робіт з модернізації "Новошахтинського заводу нафтопродуктів". Модернізація має забезпечити виробництво бензину стандарту Євро-5. Сам завод перебуває під дією українських санкцій з лютого за постачання нафтопродуктів в окуповані Росією райони Донецької і Луганської областей.

2 лютого президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО, яким заблокував діяльність 3 телеканалів: "112", NewsOne та ZIK. Санкції застосовуються до Тараса Козака і юридичних осіб.

Докази антиукраїнської діяльності NewsOne, ZIK і "112" збирали 8 місяців, розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

За повідомленням ЗМІ, підставою для впровадження санкцій проти Козака стало розслідування, проведене спецслужбами України, під час якого встановлено, що схеми з постачання вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука і Оксани Марченко. Обмеження застосували в рамках кримінального провадження щодо фінансування тероризму. Його розслідує СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук за рік збагатів удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути