Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 18:20

Медведчук узявся за старе?

Медведчук узявся за старе?

Те, що раптово, як грім серед ясного неба, з'явився коментар екс-глави адміністрації Кучми у зв'язку із звинуваченнями високопоставленими чиновниками наших журналістів у корупції, мимоволі збудило інтерес до персони Віктора Медведчука, якого вже встигли добряче призабути.

Медведчук сьогодні нечасто дозволяє собі коментувати ті чи інші події. Як відзначила "Українська правда", після приходу Януковича до влади він лише один раз дав короткий коментар: автор конституційної реформи не стерпів факту її відміни і порівняв рішення Конституційного суду з відомою відміною Юріїва дня, після чого, як відомо, Росія на декілька століть занурилася в темряву кріпацтва.

З одного боку, зрозуміло, що Віктор Медведчук – юрист, професійний рівень якого ніхто і ніколи не ставив під сумнів, і який з початку 90-х і до приходу до влади "помаранчевих" брав активну участь в конституційному процесі, не міг стерпіти, дивлячись на те, як представники влади досить вільно поводяться з Конституцією. Цим можна пояснити такий його жорсткий тон, коли він порівняв регіоналок Г.Герман і О.Бондаренко з "куховарками" при владі.

З іншого боку, Медведчука вважають "ворогом" журналістів і автором горезвісних "темників", хоча об'єктивних свідоцтв цьому сьогодні знайти важко, особливо у світлі останніх публікацій, які свідчать, що автором "темників" був російський політтехнолог Ігор Шувалов, який сьогодні є штатним радником. глави АП Сергія Льовочкіна.

Що цікаво – у більшості інтернетівських передруківок із заяви Медведчука зникла теза про "куховарок". Тому мимоволі з'являється думка, що вплив радника президента Ганни Герман і нардепа Олени Бондаренко (глава підкомітету ВР по ТБ і радіо) на українські ЗМІ - все-таки не вигадка. З цього боку у самого Віктора Володимировича навіть з'явилося моральне право докорити пресі в самоцензурі. І можна привітати наші ЗМІ з тим, що вони тест Медведчука з успіхом провалили.

Колишнього главу АП і першого віце-спікера парламенту все-таки більше зацікавила сама тема декларації витрат, оскільки для наших чиновників це ахіллесова п'ята, незалежно від їх партійного забарвлення. Як відомо, у нас живуть невідповідно до своїх статків не тільки колишні і нинішні президенти, прем'єри, міністри і начальники земельних ресурсів, але й навіть лідери комуністів.

Публікація їх декларацій схожа на східні казки: весело і сумно одночасно. І підтвердження цьому знайшлося на сайті Верховної Ради: ttp://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=12203!.

Виявляється, ще в травні 2001-го року до Верховної Ради був внесений законопроект "ПРО ДЕРЖАВНИЙ (ФІНАНСОВИЙ) КОНТРОЛЬ ЗА ДЕКЛАРУВАННЯМ ДОХОДІВ ОСІБ, УПОВНОВАЖЕНИХ НА ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ, ТА ЇХ ВИТРАТАМИ", автором якого був особисто народний депутат Віктор Медведчук.

Подальша доля цього законопроекту свідчить про те, що депутат Медведчук не залишав спроб проштовхнути своє дітище і змусити чиновників і їх рідню декларувати свої витрати. У тому ж 2001-му році йому вдалося провести його через перше читання. Проте друге читання законопроекту народні з успіхом провалили вже в липні 2003-го. Відзначимо, що Медведчук в той час вже грів крісло на Банковій! Остання спроба змусити наших чиновників жити відповідно до свїх достатків, як свідчить сайт Верховної Ради, була зроблена в жовтні 2005-го, коли однопартійці Медведчука зареєстрували проект Постанови про розгляд вищезазначеного проекту закону.

Просте порівняння законопроекту Медведчука із законопроектом Януковича, прийняттям якого так хваляться представники нинішньої влади, говорить не на користь останнього. Документ Медведчука дійсно позбавляв можливості приховувати нетрудові доходи чиновників, записавши їх на тещу або дружину. Той факт, що його законопроект передбачав перевірку доходів господаря будинку, якщо державний чиновник орендує будинок (як, наприклад, багатостраждальна Ю.Тимошенко або пролетарський лідер П.Симоненко), багато про що говорить.

Можна здогадуватися, як би жила сьогодні Україна у разі прийняття проекту закону депутата Медведчука. А тепер доводиться навіть суддів відловлювати пачками.

Різні думки виникають після появи коментаря колишнього "сірого кардинала". Втім, колишніх кардиналів не буває. Ясно єдине: Віктор Медведчук знову нагадав про себе. А може, невипадково його коментар з'явився якраз саме після провального візиту до Києва російського прем'єра, і його український кум просто нагадав власті, хто може врятувати "братські" стосунки України з Росією, які вже тріщать по швах?

Зараз ви читаєте новину «Медведчук узявся за старе?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути