середа, 06 січня 2021 15:44

Медреформу Супрун оскаржили в Конституційному суді

Медреформу Супрун оскаржили в Конституційному суді
Уляна Супрун керувала МОЗ у 2016-19 роках. Фото: Андрій Дубчак, "Радіо Свобода"

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного суду, щоб визнали неконституційною медичну реформу, яку започаткували 2017 року. Про це Денісова заявила у Facebook.

"Новим викликом для України стала боротьба з пандемією Covid-19, але більшість державних органів та служб виявилися неготовими ані організаційно, ані юридично і навіть психологічно до цього.

Складнощів у протидії хворобі завдали й певні законодавчі зміни, а також започаткована 2017-го медична реформа, що відбувається одночасно з реформами децентралізації та адміністративно-територіального устрою", - написала чиновниця.

Медична реформа започаткована за керівництва Міністерством охорони здоров'я Уляною Супрун. Вона працювала в уряді на чолі з прем'єром Володимиром Гройсманом.

Реформа зокрема передбачає зміну моделі фінансування системи охорони здоров'я, державні гарантії оплати наданих пацієнтам медпослуг та лікарських засобів за принципом "гроші ходять за пацієнтом". Пацієнт отримав змогу обирати собі сімейного лікаря. Між ними укладається декларація. Гроші йдуть медзакладам за тих пацієнтів, які обрали в них сімейних лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: The End. Уляна Супрун більше не вестиме сторінку у Facebook

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Електронне декларування було умовою отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

4 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Передбачається штраф й обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Медреформу Супрун оскаржили в Конституційному суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути