субота, 22 травня 2021 09:30

Медреформа і зарплата лікарів. Чим має зайнятися Ляшко в уряді

Медреформа і зарплата лікарів. Чим має зайнятися Ляшко в уряді
"Ляшкові не даватимуть робити самостійних кроків", вважає політолог Віктор Бобиренко. Фото: "Главком"

Новопризначеному очільнику Міністерства охорони здоров'я Вікторові Ляшкові потрібно розібратися з медичною реформою, яка зупинилася на півдорозі. Також повинен звернути увагу на зарплату лікарів. Про це Gazeta.ua розказав політолог Віктор Бобиренко.

"Треба розібратися з тарифами у медреформі. За коронавірусом забуваємо, що у нас проблема оплати для лікарів вторинної ланки. У мене дружина, лікар-невролог. Отримує вісім тисяч гривень, сімейні лікарі – вже 20 тисяч. А ще потрібно розібратися з нормативними документами. Треба думати про газузь загалом, бо реформа, яку почала Уляна Супрун, зупинилася на півдорозі. Питання треба закрити, щоб не було такої дурні, як зараз", – каже Бобиренко.

Ляшкові не даватимуть робити самостійних кроків, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанова списали. Тепер черга Ляшка

"Єдине, де він зможе прорватися, це щиро вести діалог з усіма депутатськими фракціями, говорити з суспільством, експертами, посольствами. Треба напрацювати спільне бачення проблеми. Щоб наші лікарі не тікали за кордон, щоб у них була мотивація – хоча б 15-20 тисяч гривень. Щоб не їхали за 2 тисячі євро у Польщу чи далі", – каже Бобиренко.

1 квітня цьогоріч стартував другий етап медреформи. Комунальні медзаклади отримують кошти за договорами з НСЗУ — що більше пацієнтів, то краще фінансування мають. Лікарні мають фінансування на ті послуги, які передбачили у договорах із Національною службою здоров'я України.

У рамках реформи діє Програма медичних гарантій – 27 пакетів безкоштовних медпослуг. На її реалізацію виділили 72 млрд грн. Надають безоплатну первинну, госпітальну, екстрену, спеціалізовану амбулаторну й паліативну допомогу та реабілітацію. Також діє повна або часткова оплата препаратів за програмою "Доступні ліки". Направлення на безкоштовну консультацію вузькопрофільного спеціаліста надає сімейний лікар.

Зараз ви читаєте новину «Медреформа і зарплата лікарів. Чим має зайнятися Ляшко в уряді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути