вівторок, 16 жовтня 2012 20:49

"Масові арешти – мінімум, що може бути" - "свободівець" про фальсифікації

"Масові арешти – мінімум, що може бути" - "свободівець" про фальсифікації
Володимир Базелюк вважає, що 28 жовтня відбудуться найстрашніші вибори в Україні.

28 жовтня відбудуться найстрашніші вибори в історії України. Так вважає "свободівець" Володимир Базелюк, 30 років, з Вінниці. Балотується у Верховну Раду по мажоритарному округу №12. Говоримо в офісі обласного осередку партії.

– Це будуть найстрашніші вибори в історії України. Фальсифікації будуть просто шалені, нахабні й відкриті. Перша ознака цього – в склад окружної виборчої комісії входить "Русский мир", представники Путіна, російські анархісти. Люди все будуть бачити, тому чекаємо повторення 2004-го року, - розповідає Базелюк. - Протестуватимуть сотні тисяч. Масові арешти – мінімум, що може бути. Страждатимуть і журналісти. Ось недавно Янукович виступав за свободу слова, а в цей час в залі охоронець викручує руки журналістці. Щодо явки виборців – вона буде недостатня, як і минулі рази. Люди не вірять, що їхня участь щось змінить. Раджу прийти хоча б понівечити бюлетень, щоб його ніхто не використав.

Як "Свобода" оцінює свої шанси пройти до парламенту? Чи вдасться партії подолати 5-відсотковий прохідний бар'єр?

– Соціологи навмисно занижують реальний рейтинг "Свободи". Бо знають, що наші люди звикли підтримувати сильнішого. На минулих виборах на Тернопільщині нам прогнозували 12 %, а ми взяли майже 38%. Частина людей бояться вголос говорити, що підтримують нас. За останніми дослідженнями центру Разумкова у нас вже 6,3%. До парламенту проходимо точно. Наша ціль – провести до парламенту 50 чоловік. У списках "Свободи" жодної тушки. Коли ув'язнили Тимошенко, я був єдиним депутатом Вінницької облради, хто встав і виступив проти. Найстрашніше, що тоді сталося, мене не підтримала "Батьківщина". Якщо "Свободи" не буде в наступному парламенті, то Юля сидітиме далі.

Вашими політичними протилежностями є комуністи. Якщо КПУ набере більшість у парламенті, чи будете з ними співпрацювати?

– Співпраці з комуністами у нас не буде ніколи. Це наші вороги. Зараз вони в коаліції з "регіоналами". В їхню партію входять заможні люди, які мають мільйонні статки. Про яку рівність вони говорять? Фінансування там серйозне — подивіться скільки білбордів висить по Україні. У нас немає в партії панів, то ми надрукували дешевенькі буклети й самі понесли людям. За останнє висловлювання Симоненка про зміну державної символіки, проти нього треба відкрити кримінальну справу, бо він зазіхає на Конституцію.

Вас часто звинувачують у тому, що надто радикальні?

– Але ми ніколи не переступали межі закону. Ми не хочемо війни. Тимошенко якось сказала, що наступна революція не буде мирною. Воно десь так, бо революція без крові — не революція. Але я проти збройних повстань, є законні методи. Нас звинувачували у побитті лідера гей-спільноти Святослава Шеремета. Але наші хлопці його не били. Опускатися до бійки — не наш рівень.

Останні два роки люди виходять на мітинги, оголошують голодування, погрожують самоспаленням, але влада не прислухається. Чому демократичні методи спротиву не діють?

– Тисяча людей не вирішує нічого. Результат йде від 100 тисяч. На податковому майдані переломним був момент, коли зібралося 150 тисяч. Влада боїться реальних мас. Натомість протестує мізерна купка. Навіть на таке болюче питання як мова, біля Українського дому було всього півтори тисячі людей. Натомість мільйони обурювалися на стіні у "Facebook".

Як можуть втілити мовний закон на Вінниччині?

– А ніяк. По-перше, ми не дамо. По-друге, люди самі не хочуть. У Вінниці намагалися зібрати бодай один російськомовний клас і не набрали. Поділля завжди було протестним регіоном. Але з Вінниччини революція не почнеться. Ми трохи інертні. Хоча загалом всі українці такі – довго думають. З вилами у нас ходить тільки Олег Ляшко. Це – політичний клоун. Надіється на відвертій дурості набрати голосів.

Чи можуть протести початися з Донецька?

– Маю сумнів. Революцію починає середній клас. А на Сході немає такого поняття. Там є бідний батрак та багатий пан. Реальний рівень підтримки регіоналів на Донбасі – 20-30%. А було 80%. Але проблема в тому, що донецькі депутати тримають шахти та заводи й люди змушені за них голосувати, щоб не втратити роботу. Колись один вінницький "регіонал" сказав, що їхній виборець – це алкоголік та бомж. Такі за пляшку чи торбу гречки продадуть голос. Самодостатня людина розуміє, що потім за цю гречку розплатиться чорною ікрою. Тому протестів варто чекати з Центру та Заходу.

Які шанси у партії Наталії Королевської та Віталія Кличка?

– Королевська – не політик, а зірка блакитного екрану. Її масштабна реклама викликає відразу в людей. У першій двадцятці партії – люди, пов'язані з групою Ріната Ахметова. Королевську створили безпосередньо під вибори, щоб відтягнути голоси опозиції. Але українців тепер важче обдурити. Люди стали значно краще розбиратися в політиці, ніж раніше. Прогнозую, що Королевська не набере й 3%. Торік у грудні вона провела Всеукраїнську акцію "Переоблік влади". У Вінниці тисяча дрібних підприємців посеред робочого дня вийшли на мітинг. Але коли гімном визвольної боротьби обрали "Идет война народная", адекватні люди зрозуміли, що марнують час.

Кличко теж танцює під дудку влади. Він вкрав наше гасло про люстрацію влади. Хай спочатку люструє свою партію. Там одні корупціонери та політичні банкрути. На власні очі бачив, як він поводився під Українським домом. Коли "Беркут" пішов в напад, він сховався за спинами. А коли прибігли журналісти з камерами, він відразу пішов вперед й казав, що зараз брата покличе й вони вдвох триматимуть наступ. Після того поїхав в Росію й розмовляв щирою російською. Кличко завершив свою кар'єру. Бути тренером — то невеликі кошти. А в політиці матиме безбідну старість. На цих виборах взагалі багато яскравих облич, щоб підняти рейтинг партії. Але наскільки така стратегія провальна, бачимо на прикладі Шевченка й Ступки. Люди насміхаються над ними. І Кличка спіткає така доля.

Ви виступаєте проти продажу земель сільськогосподарського призначення. Але ж часто у селах немає робочих місць, все заросло бур'янами. Хіба не краще, якщо прийдуть інвестори у село?

– Ніхто й зараз не забороняє австріякам з німцями вирощувати хліб на наших полях. Але досі вони сплачують нам податки та людям паї. Зараз українець диктує правила. Щось не так, йде до суду й розриває договір. Якщо землі викуплять і обнесуть парканчиком, українці житимуть як китайці. Ті працюють за чашку рису, а ми будемо за хлібину. Зараз селяни за паї годують худобу, а тоді буде нічим, ще більше зубожіють і стануть дешевою робочою силою. І ніякого впливу на латифундистів не буде. Бо то буде приватна власність.

Зараз ви читаєте новину «"Масові арешти – мінімум, що може бути" - "свободівець" про фальсифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути