Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2020 15:59

Люструвати для відновлення історичної справедливості - комуністів порівняли з нацистами

Люструвати для відновлення історичної справедливості - комуністів порівняли з нацистами
Співавтор закону про люстрацію пояснив, чому не можна виписувати звідти комуністів. Фото: rudenko.kiev.ua

Люстрація комуністів і засудження комуністичної ідеології має бути в свідомості українців. У законі це треба зберегти не для сьогодення, а для майбутніх поколінь. Зрозуміло, більшість таких вже не на посадах і великого впливу на процес очищення влади не матимуть, каже співзасновник Суспільного люстраційного комітету Єгор Соболєв.

"Коли розробляли закон 2014 року, чиновники часів Януковича потрапили під люстрацію за розстріли Майдану і топкорупцію. Посадовці, які були в лавах КДБ - через приналежність до небезпечної державної організації. А людей, які очолювали комуністичні комітети, ми записали для відновлення історичної справедливості, - пояснює . - Дивувало, що колеги з балтійських країн в свій закон про люстрацію записали нацистів, людей, які очолювали Гестапо, бо ті принесли їм страждання під час Другої світової. Комуністи нам принесли окупацію, репресії, Голодомор", - пояснює екснардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів, як хотів підтягнути кадри Януковича

Закон критикують правозахисники, як і всі закони про люстрацію, прийняті в країнах Східної Європи, додає.

"Люстрація - це завжди винятковий акт. Тому підтримую, що деякі норми треба модернізувати. Зокрема, додати можливість індивідуального оскарження. Наш закон не передбачав такого, бо люстраційний комітет очолили б люди, які мали тоді більшість. А в судах - ті ж недолюстровані. Зараз більше можливостей зробити його незалежним".

Міністр юстиції Денис Малюська виступає за те, щоб скасувати люстрацію чиновників Компартії і тих, які працювали за часів СРСР, а також застосовувати індивідуальний підхід для люстрації інших службовців.

Зараз ви читаєте новину «Люструвати для відновлення історичної справедливості - комуністів порівняли з нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути